Τη σκληρή στάση των δανειστών φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και μετά ή και εξαιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει τον ELA καθώς το να «τραβήξει» την πρίζα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί ουσιαστικά μαι πολιτική απόφαση που δεν μπορεί να λάβει μόνος.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε την όποια επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων πριν τον Eurogroup που θα έχουμε την Τρίτη, πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup και εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή τους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.
Υπάρχουν πάντως και πηγές που αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να συζητήσουν ένα νέο πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση στη βάση των ίδιων δημοσιονομικών στόχων (1% πλεόνασμα για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018) παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα αναγκαίο πλέον χρηματοδοτικό πακέτο για τις τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, τα μέτρα στα οποία θα κληθεί να συμφωνήσει θα είναι αρκετά περισσότερα.
Αξιωματούχοι θεωρούν πως πιθανότατα δε θα είναι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για ολόκληρο το πρόγραμμα άμεσα, οπότε θα χρειαστεί ένα ολιγόμηνο πρόγραμμα-γέφυρα έτσι ώστε να καλυφθούν οι άμεσες δανειακές ανάγκες.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, όλα δείχνουν πως οι διαβουλεύσεις θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή «πρώτα τα μέτρα και μετά η ρύθμιση», με πιθανή, ωστόσο, την αποσαφήνιση εκ των προτέρων του ποσού ελάφρυνσης, παράλληλα με τη συμφωνία για το συνολικό ποσό της δανειοδότησης και των μέτρων που θα το συνοδεύουν.