Υλικά για 6 άτομα
12 μεσαίες παντσέτες χωρίς κόκαλο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουτ σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουτ σούπας σόγια σος
1 κουτ σούπας μέλι
1 κουτ σούπας θυμάρι
Για τον πουρέ ρεβιθιού
400 γραμ καλοβρασμένα ρεβίθια
3 κουτ σούπας ταχίνι
1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών
1 κουτ γλυκού κύμινο (προαιρετικό)
1 κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζ του καφέ γλυκό Μοσχάτο κρασί
100 γραμ γιαούρτι σουρωτό
Αλάτι
Εκτέλεση
- Μαρινάρετε τις παντσέτες. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Προσθέτετε και 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό Μοσχάτο κρασί. Τα κτυπάτε όλα μαζί να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και παίρνετε ένα πλαστικό δοχείο λίγο βαθύ και στρώνετε μια σειρά από παντσέτες στριμωχτά.
- Τις περιχύνετε με το μισό μίγμα της μαρινάδας και τις πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι. Τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες και αδειάζετε το υπόλοιπο μίγμα και το υπόλοιπο θυμάρι.
- Τις αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2-3 ώρες για να πάρουν τα αρώματα των υλικών.
- Όσο οι παντσέτες μαρινάρονται ετοιμάζετε τον πουρέ ρεβιθιού. Βάζετε τα ρεβίθια σε δύο δόσεις στο μπλέντερ σας και τα κτυπάτε μέχρι να γίνουν πουρές. Ρίξτε μέσα στο μπλέντερ και λίγο ζωμό λαχανικών.
- Μαζέψτε τον πουρέ ρεβιθιού σε ένα μπολ και στη συνέχεια περάστε τον από τη σίτα για να γίνει βελούδινος. Προσθέστε το ταχίνι και αρχίστε να το δουλεύετε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με το σύρμα.
- Ρίξτε το κύμινο, τη πάπρικα και το γιαούρτι. Ανακατεύτε καλά μέχρι τα υλικά να γίνουν ομοιογενή. Αλατίστε και κάντε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ πηκτό προσθέστε λίγο ζωμό λαχανικών σιγά-σιγά μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένας αφράτος πουρές. Διατηρείστε τον χλιαρό.
- Ψήστε τις παντσέτες σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα του φούρνου σας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές. Που και που να τις περιχύνετε με τη μαρινάδα που έχει μείνει. Σερβίρετε στα πιάτα από 2 παντσέτες και γαρνίρετε με τον πουρέ ρεβιθιού.