Πέντε συνταγές για το βράδυ των εκλογών…
Ηλίας Μαμαλάκης
Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας (Τορτίγια)
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες πατάτες κομμένες λεπτά
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα λεπτά
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
150 γραμ φασολάκια πράσινα ψιλοκομμένα
8 αβγά
¼ φλιτζανιού γάλα
1/3 φλιτζανιού ψιλoκομμένο μαϊντανό
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα 220 γραμ. ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
2 αγγούρια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
2 κουτ σούπας φρέσκο κόλλιαδρο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο λάδι και σοτάρετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Προσθέτετε τη πιπεριά, τα φασολάκια και αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το μαϊντανό. Ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι με τις πατάτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε ξεσκέπαστο για 20 λεπτά. Ξανασκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Aναμιγνύετε τα υλικά σ ένα μπώλ. Ρίχνετε το λεμόνι και στο τέλος πασπαλίζετε με φρέσκο κόλλιαδρο. Σερβίρετε την ομελέτα με την σάλτσα ντομάτας.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σπιτικός μαριναρισμένος γύρος με ψητά λαχανικά
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα) κομμένο σε φέτες οριζόντιες
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 µήλο τριµµένο
4 ντοµάτες τριµµένες
500 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πίτες για σουβλάκι
Για τα ψητά λαχανικά
Ντομάτες
Κρεμμύδι
Μελιτζάνες
Ρόδι
Πάπρικα
Γιαούρτι
Ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών, θυμάρι, ρίγανη, σουμάκ, καβουρδισμένο σουσάμι, αλάτι).
Σκορδόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κομμάτια (για γύρο) οριζόντια και λεπτά. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως και µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά. Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ. Τον τυλίγουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά. Ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 30΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί. Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο να ροδίσει.
Σερβίρουμε µε πίτες, τζατζίκι και ψητές ντομάτες.
Για τα λαχανικά
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες αφήνοντας το κοτσάνι για να συγκρατεί τη σάρκα και χαράζουμε σε ρόμβους τη σάρκα, αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 35′-40′ να μαλακώσουν καλά. Ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο λάδι, αλάτι και ζάαταρ. Γαρνίρουμε τις ψητές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ρόδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Αφαιρούμε το κοτσάνι και ψήνουμε τις ντομάτες για 35′-40′.
Αφού κρυώσουν προσθέτουμε κρεμμύδι, πάπρικα, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
Άκης Πετρετζίκης
Corn dogs στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ
250 ml γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 φακελάκια μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. ηλιέλαιο
300 γρ. αλεύρι
85 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γ. άνθο αλατιού
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
¼ κ.γ. καγιέν
1 αυγό, χτυπημένο
8 λεπτά λουκάνικα κοτόπουλο
Κέτσαπ και μουστάρδα για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 250 ml γάλα , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη μέχρι να βγάλει φυσαλίδες το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ, το λάδι, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι , τη σόδα, το αλάτι , τη μουστάρδα, το καγιέν και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και στη συνέχεια με τα χέρια μέχρι να δέσει το ζυμάρι μας. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα καθαρό μπολ με λίγο λάδι στον πάτο (1 κ.σ. ) για να μην κολλήσει η ζύμη μας , κλείνουμε από πάνω με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια , παραλληλόγραμμο μήκος 35 εκ. , βάζουμε το κάθε λουκάνικο στη μέση και τυλίγουμε καλά με το ζυμάρι. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και δημιουργούμε 8 ‘’hot dogs’’. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα λουκάνικα και να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη μας.
Σερβίρουμε ζεστά με κέτσαπ.
Ανδρέας Λαγός
Φοκάτσια με τοματίνια, αυγά, μπέικον και γραβιέρα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4κ.γ ξερή μαγιά
3/4κ.γ μπούκοβο
4κ.σ ελαιόλαδο
210γρ. νερό χλιαρό
Για την επικάλυψη
4 αυγά
6-7 φέτες μπέικον
1 τσαμπί ντοματίνια
150γρ. γραβιέρα φλούδες
Αλάτι-πιπέρι
2κ.σ ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
Για τη διακόσμηση
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι, τις 3κ.σ ελαιόλαδο και σε χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να χτυπάμε για να ανακατευτούν, ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό. Όταν αρχίζει να γίνετε ζύμη σταματάμε να χτυπάμε και βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη δουλεύουμε λίγο με τα χεριά στον πάγκο της κουζίνας μας. Καλύπτουμε ένα μικρό παραλληλόγραμμο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τη ζύμη από άκρη σε άκρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγη ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και με τα δάχτυλα μας τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορά σημεία, την αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να κάνει μια ελαφριά κρούστα, προσθέτουμε τα υλικά τις επικάλυψης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι και να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι και σερβίρουμε.
Γιάννης Λουκάκος
Tυλιχτό πιτάκι με κοτόπουλο και καροτοσαλάτα
ΥΛΙΚΑ
Για το μαριναρισμένο κοτόπουλο
250 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό
250 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. μέλι
10 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
10 γρ. θυμάρι φρέσκο
20 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
600 γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς πέτσα
Για το πιτάκι
30 γρ. ελαιόλαδο
Τορτίγιες διαμέτρου 16 εκ., κομμένες στη μέση
Καροτοσαλάτα
Γιαούρτι
Ελαιόλαδο για τις τορτίγιες
Πάπρικα καπνιστή
Λαδόκολλες, κομμένες σε διαστάσεις 15×10 εκ.
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μαριναρισμένο κοτόπουλο
Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το κοτόπουλο. Βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στο μπολ, το τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 4 ώρες.
Για το πιτάκι
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του και να μαγειρευτεί στο εσωτερικό του. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αλείφουμε τις τορτίγιες με λίγο ελαιόλαδο από κάθε πλευρά. Ζεσταίνουμε το ίδιο σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις τορτίγιες λίγα δευτερόλεπτα, από κάθε πλευρά. Απλώνουμε όσες περισσότερες τορτίγιες μπορούμε, σε μια επιφάνεια εργασίας, τη μία δίπλα στην άλλη, με την καμπυλωτή πλευρά να κοιτάζει δεξιά. Τοποθετούμε στη μέση και λίγο στο κάτω μέρος της κάθε τορτίγιας, 30 γρ. περίπου από το κοτόπουλο και λίγη από την καροτοσαλάτα. Πιάνουμε το αριστερά κάτω μέρος της τορτίγιας και το φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά δίπλα στη γέμιση και σφίγγουμε καλά. Ρολάρουμε με τη φορά της καμπύλης, δημιουργώντας ένα χωνί. Κρατώντας το πιτάκι όρθιο, γεμίζουμε με λίγο γιαούρτι και τυλίγουμε όλο το πιτάκι με τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα.
Όλες οι συνταγές και οι φωτογραφίες από τις ιστοσελίδες:
Ηλίας Μαμαλάκης: www.eliasmamalakis.gr
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: www.argiro.gr
Άκης Πετρετζίκης: http://akispetretzikis.com/
Ανδρέας Λαγός (από το site της εκπομπής Chef στον αέρα): www.chefonair.gr/
Γιάννης Λουκάκος: www.yiannislucacos.gr/