Συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μια κατ αρχήν συμφωνία έως το Πάσχα επικρατεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι μπορεί να επέλθει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο ίδιο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας κινήθηκε και ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μίλησε για δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου.
Ήδη αυτές τις ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος έως την επιστροφή των επικεφαλής. Ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν πολλά, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις στο Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αντίθετα μεγαλύτερη σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει στο φορολογικό.
Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να κλείσει των λογαριασμό που άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει σύμφωνα με την κυβέρνηση να βρεθούν από έσοδα 1% του ΑΕΠ από το φορολογικό, 1% από το Ασφαλιστικό και 1% από έμμεσους φόρους.
Ειδικά για τους έμμεσους φόρους η κυβέρνηση αναζητά πηγές εσόδων εξετάζοντας διάφορες προτάσεις και σενάρια, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα στην τελική λίστα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:
- την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλάζοντας παράλληλα το μοντέλο των τελών κυκλοφορίας.
- την αύξηση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται στη χρήση κινητής τηλεφωνίας, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.
- την επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στη συνδρομητική τηλεόραση.
- την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Αντίστοιχα εξετάζονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με αύξηση του συμπληρωματικού φόρου κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Ανοιχτές παραμένουν και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό καθώς θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές σχεδιάζει
- Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προκύψει με δημοσιονομικό όφελος 500-600 εκατ ευρώ
- την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, προκειμένου να εξοικονομηθούν 223 εκατ ευρώ.
- την μείωση του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ώστε να εξοικονομηθούν 150 εκατ ευρώ
- τη μείωση του εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων 90 εκατ ευρώ
- την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών 100 εκατ ευρώ
- αλλά και την απόδοση περίπου 640εκατ ευρώ από τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Στόχος για την Ελληνική πλευρά παραμένει να υπάρξει σημαντική σύγκλιση με τους δανειστές έως τις 12 Απριλίου όταν θα αναχωρήσουν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και αμέσως μετά την κατάθεση του φορολογικού και του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου πριν τις εορτές του Πάσχα.
Πηγή: huffingtonpost.gr