Τα σενάρια για το λιανεμπόριο: Μόνο click away και click in shop για συγκεκριμένους κλάδους

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο: Μόνο click away και click in shop για συγκεκριμένους κλάδους

Η αύξηση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και τα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική δημιουργεί νέα δεδομένα και για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr φορείς της αγοράς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για να παραμείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ εξετάζεται κατά πόσο είναι εφικτό να παραμείνει το click in shop για συγκεκριμένους κλάδους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για το λιανεμπόριο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Εν τω μεταξύ επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη προτίθεται να αποστείλει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, στην οποία θα υποστηρίζει πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και πως ένα τρίτο lockdown θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς οι επτά στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης, ενώ περίπου οι 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου, ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη περσινή πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Το δείγμα της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε 100 καταστήματα.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι επιχειρηματίες βάσει της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

– Ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησής του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών.

– Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης

– Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα, την μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης.

– Μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published.