Σε χαμηλό 16 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 46,6 από 49,3 τον Δεκέμβριο

Λόγω και του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα από τις πρώτες ημέρες του έτους που επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής

Ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος υπέστη τις συνέπειες της αδυναμίας της οικονομίας που συνεχίζεται καθώς οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν καρποφορούν, ενώ παράλληλα, αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα της μεταποίησης φαίνεται πως είχε και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα από τις πρώτες ημέρες του έτους, με αποτέλεσα να επηρεαστούν τα επίπεδα παραγωγής, τα οποία συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών.

Πιο αναλυτικά, ο ελληνικός δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 46,6 από 49,3 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της IHS Markit. Αυτή η τιμή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών (τον Σεπτέμβρη του 2015, την εποχή δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού που ήταν ακόμα σκληρότερη των μέτρων που ο ελληνικός απέρριψε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015) και η ασθενέστερη σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας (49,4 μονάδες).

Η ύφεση, η οποία ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ώθησε τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών, ωστόσο οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησης.

Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το τέλος του 2016 στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.