Ο Ραμαντάν αλ Ανζί αρθογράφος στην εφημερίδα αλ Τζαζίρα, σίγουρα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι το κολακευτικό άρθρο του για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ θα τον οδηγούσε στην δρόμο της ανεργίας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να απομακρυνθεί από τη θέση του για τον υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθειά του να τον εξυμνήσει και τον εξίσωσε με τον θεό, ανέφεραν την Κυριακή σαουδαραβικά ΜΜΕ.
Ο μονάρχης Σαλμάν, 81 ετών, εξυμνείται καθημερινά από τους σχολιαστές των σαουδαραβικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατά παράδοση επιδεικνύουν την υπακοή τους στον βασιλιά, αφότου ανέβηκε στον θρόνο το 2015.
Όμως το κείμενο που δημοσιεύθηκε στη στήλη του Ραμαντάν αλ Άνζι στο οποίο ο μονάρχης περιγραφόταν ως «Χαλίμ», ανεξίκακος, και «Σάντιτ αλ Ικάμπ», άτεγκτος στην επιβολή τιμωρίας — δύο έννοιες που είναι ταυτισμένες με τον Αλλάχ στο ισλάμ — προφανώς ξεπέρασε τα όρια.
Το να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες και το να περιγράφονται θνητοί με κάποιο από τα 99 ονόματα του θεού είναι κάθε άλλο παρά ανεκτό στο βασίλειο, όπου εφαρμόζεται το υπερσυντηρητικό ουαχαμπιτικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ.
Η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη το βράδυ σε κύριο άρθρο της.
Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι ο βασιλιάς έδωσε διαταγή να ληφθούν μέτρα εναντίον της εφημερίδας, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Οκάζ, ο βασιλιάς έγραψε σε ένα μήνυμά του προς τον υπουργό Πληροφοριών Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ ότι τον «κατέπληξαν» ορισμένες «από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν» στο άρθρο.
Ενώ ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο sabq, ανέφερε πως ο σαουδάραβας μονάρχης έγραψε πως «αυτό είναι ένα θέμα που μας λυπεί, δεν το αποδεχόμαστε και δεν το εγκρίνουμε, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους του και τον κίνδυνο που ενέχει το να φανούμε επιεικείς απέναντί του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters