Ψητό ριζότο μανιταριών

Μια ιδιαίτερη συνταγή που αξίζει όμως να δοκιμάσετε. Η πλούσια γεύση των μανιταριών κάνει την συνταγή ιδανική για τους φίλους του είδους.

Υλικά
1 ½ φλ.τσαγ. ρύζι για ριζότο (arborio ή carnaroli)
½ φλ.τσαγ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
250 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. τσαγιού καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.
Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε. Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ. τσαγιού) το πετάμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄. Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Ψήνουμε για επιπλέον 5΄. Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά για να κοπεί ο βρασμός του. Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. μερίδες 4

life2day.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.