Το πρόσφατο βιντεοκλίπ του διάσημου συγκροτήματος, Coldplay, «Hymn for the Weekend», έφερε στο προσκήνιο μια εντυπωσιακή μορφή τέχνης που εντοπίζεται στα.. ταξί στο Μουμπάι.
Με σκοπό να δώσει χρώμα και ζωή στα βαρετά ταξί, η δημιουργική εταιρεία Taxi Fabric συνέλεξε έργα τοπικών καλλιτεχνών, με τα οποία έντυσαν τα καθίσματα και τις οροφές των μισθωμένων οχημάτων και μετέτρεψαν τα κλασικά βαρετά και άχαρα αυτοκίνητα σε φωτεινούς και χαρούμενους χώρους.
Ο Avlani, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Taxi Fabric, ίδρυσε την εταιρεία μαζί με άλλους τρεις φίλους από τη Βομβάη και το Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2015. Ο ίδιος αρχικά ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες τα καθίσματα των ταξί για το blog του, αλλά σύντομα το project αυτό εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα για εκκολαπτόμενους σχεδιαστές. Τον Ιούλιο, η ομάδα ήταν σε θέση να συγκεντρώσει από τις αγορές 16.000 δολ. από μια εκστρατεία του Kickstarter και έτσι άρχισε να φέρνει σε επαφή τους σχεδιαστές με τους οδηγούς ταξί.
Έτσι επωφελείται και ο οδηγός από το γεγονός ότι ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και η δουλειά του αυξάνεται, οι καλλιτέχνες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να δείξουν τα έργα τους σε ένα ευρύτερο κοινό αλλά και οι επιβάτες που θα ζήσουν μια όμορφη εμπειρία, αν καταφέρουν να βρουν ένα, γιατί από ότι φαίνεται έχουν γίνει ανάρπαστα.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει να κάνει με την δημιουργικότητα στον δημόσιο χώρο και την δυνατότητα που δίνεται στους καλλιτέχνες, να προωθήσουν το ταλέντο και τις ιδέες τους. Το ταξί στην Ινδία και ειδικότερα στο Μουμπάι δεν είναι μόνο το πιο άνετο μέσο μετακίνησης, έχει συνδεθεί με την ευρύτερη πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής. Το ταξί είναι ένα εμβληματικό στοιχείο της καθημερινότητας των Ινδών και αυτό δημιουργεί ένα παράδοξο, οι οδηγοί προσέχουν πολύ το αυτοκίνητο τους να είναι σε καλή κατάσταση συνήθως εξωτερικά και εσωτερικά μόνο ως προς την καθαριότητα. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ως τώρα, ότι το εσωτερικό του ταξί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καμβάς τέχνης. Το design στην Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως επάγγελμα. Η παλαιότερη γενιά δεν το καταλαβαίνει καθόλου και το θεωρεί περιττό. Δεν ξέρουν ότι το design μπορεί να ασκήσει πραγματική επιρροή. Από την άλλη οι νέοι που ασχολούνται με αυτό έχουν πολύ λίγους χώρους όπου μπορούν να δείξουν την δουλειά τους, την εξέλιξή του και τις δυνατότητές τους.