Πρωτόγνωρη η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι ζήτησαν από τους ισχυρούς του πλανήτη να καταργήσουν πλήρως τις επιδοτήσεις στον τομέα των ορυκτών καυσίμων έως το 2020, προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων που αποσταθεροποιούν το κλίμα και εντείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ο διευθυντής του ινστιτούτου Goddard της ΝΑSA επεσήμανε ότι οι ρυθμοί ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία χίλια χρόνια.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι φέτος 1,38 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα, ενώ κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2019 καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ.

«Τα τελευταία 30 χρόνια βρισκόμαστε πραγματικά σε άγνωστο έδαφος», είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου διαστημικών μελετών Goddard της NASA, Γκάβιν Σμιντ. «Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 1.000 χρόνια. Σε καμία περίοδο δεν καταγράφονται οι τάσεις που βλέπουμε στον 20ό αιώνα». Στα πρόσφατα διαδοχικά ρεκόρ θερμοκρασίας συμβάλλει κατά 20% το περιοδικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ομως, οι επιστήμονες ασχολούνται με τις μακροπρόθεσμες τάσεις, ανεξαρτήτως περιοδικών φαινομένων. «Μας ανησυχεί η μακροπρόθεσμη τάση, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αντιστραφεί αλλά πολλές ενδείξεις ότι έχει παγιωθεί», είπε ο Σμιντ. «Η άνοδος των θερμοκρασιών γίνεται χωρίς παύση. Οσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα βλέπουν τον κόσμο με ροζ γυαλιά. Είναι ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα για τα επόμενα 100 χρόνια».

Η μακροπρόθεσμη οπτική είναι που ανησυχεί και τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Η κλιματική αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κινδύνων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Aviva, Μαρκ Γουίλσον. Ασφαλιστικές εταιρείες με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,2 τρισ. δολαρίων απευθύνθηκαν τη Δευτέρα από κοινού στους ηγέτες του G20 ζητώντας «σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη και ισομερή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα από όλες τις χώρες του G20 έως το 2020».

Τέλος στη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τους ασφαλιστές, κατά προτεραιότητα, τα κράτη πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έρευνες για εξεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και δραστηριότητες παραγωγής και καύση άνθρακα. Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς Ανάπτυξης (ODI), οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιδότησαν τα ορυκτά καύσιμα με το εντυπωσιακό ποσό των 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη διετία 2013-2014. Το ποσό είναι τετραπλάσιο από τις επιχορηγήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2013. Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην πόλη Χαγκτσού της Κίνας, όπου θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την υλοποίηση των στόχων που προβλέπονται στην περυσινή συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.