Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους εξωστρεφείς φορείς και τις επιχειρήσεις της χώρας να υποβάλουν τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους με σκοπό την προώθηση, την αύξηση των εξαγωγών της χώρας αλλά και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και τις συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των επιχειρήσεων.
Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται από τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις στην αρμόδια Β8 Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με σκοπό τη γνωστοποίηση τους στους εξαγωγείς της χώρας, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης AGORA.
Η παραπάνω δράση του υπουργείου Εξωτερικών εντάσσεται στον προγραμματισμό του για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις δράσεις που ήδη υλοποιούνται ή υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, περιλαμβάνονται επίσης:
-Αναδιάρθρωση γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) και άνοιγμα νέων γραφείων σε νέες αγορές (Άπω Ανατολής, Χώρες του Κόλπου κ.λπ.).
-Διαγωνισμός εισαγωγής 15 νέων υπαλλήλων ΟΕΥ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ο πρώτος μετά το 2007).
-13 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ) και 17 επιχειρηματικές αποστολές (Οκτώβριος 2015 – Δεκέμβριος 2016).
-Ενίσχυση της συνεργασίας με τα επιμελητήρια, τα διμερή επιμελήτρια και τα εμπορικά τμήματα των ξένων πρεσβειών.
-Αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης AGORA, εκπόνηση οδηγών επιχειρηματικότητας και ολοκλήρωση του συστήματος πιστοποίησης ISO των γραφείων ΟΕΥ.
-Ανάρτηση διευθύνσεων ντελικατέσεν από 70 χώρες στην πύλη AGORA. -Ανάρτηση 7.000 διευθύνσεων εισαγωγέων για 24 κλάδους από 40 χώρες.
-Συνομιλίες και παρουσιάσεις σε επενδυτικά ταμεία, «δεξαμενές σκέψεις» και μεμονωμένους επενδυτές (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλέον των εκατό σχετικών συναντήσεων σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου, από τον Δεκέμβριο του 2015 έως σήμερα).
-Συνδιοργάνωση με ΔΕΘ-HELEXPO, ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και επιμελητήρια, τριών συμποσίων ανά γεωγραφική ζώνη (Βαλκάνια, Εύξεινος Πόντος, Μεσογειακές χώρες). Το πρώτο συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουλίου, με τις χώρες των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη.
– Ενεργοποίηση του προγράμματος Erasmus+ για φοιτητές, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στα γραφεία ΟΕΥ (πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με 60 φοιτητές).
-Κατάθεση έκθεσης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των εξαγωγέων, που δεν προσκρούουν στις διατάξεις αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
-Υποβολή έκθεσης για το ΚΥΣΟΙΠ με θέμα τη μείωση σε 6-8 μήνες της διαδικασίας έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Καταγραφή της πορείας 18 μεγάλων ξένων επενδύσεων και αποτύπωση των εμποδίων που αντιμετώπισαν, ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης.
-Πρόγραμμα προσέλκυσης ασθενών από αραβικές χώρες και τη Ρωσία, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις κλινικές αποκατάστασης της χώρας.
-Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των θερμών πηγών της χώρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού (κατατέθηκε ήδη στο υπ. Τουρισμού το σχετικό σχέδιο).
-Παρουσίαση του πρότζεκ δημιουργίας του Νησιού της Τέχνης και του Πολιτισμού.
-WindowtoGreece, διοργάνωση εξωστρεφών δράσεων στο εξωτερικό από τα γραφεία ΟΕΥ (πρώτη προσπάθεια, έκθεση κρασιών, Λονδίνο 20 Απριλίου με 300 επισκέπτες γευσιγνώστες, εισαγωγείς και συντάκτες εξειδικευμένων περιοδικών).
-Πρόγραμμα αδελφοποίησης αγορών (Μοναστηράκι-Πλάκα, Καπαλί Τσαρσί, Ισπαχάν, Καίρου και Μαρακές). Έχουν επιδοθεί οι σχετικές προσκλήσεις στους πρέσβεις των χωρών των εν λόγω αγορών, με την τουρκική πλευρά να έχει ήδη αποκριθεί θετικά.
Επισημαίνεται ότι η λεπτομερής διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πύλη AGORA.