Με την ισχύ του υφιστάμενου προγράμματος να λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, κυβέρνηση και δανειστές λαμβάνουν θέση μάχης εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Μετά και τις διαδοχικές τοποθετήσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, είναι φανερό ότι οι εταίροι συντονίζουν τις κινήσεις τους, επιχειρώντας να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις και οι ανατροπές από τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι πληροφορίες σχετικά με μια νέα πρωτοβουλία προσέγγισης από την πλευρά του κ. Γιούνκερ, με ακόμα μια πρόταση στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε μήνυμα από τον πρόεδρο της Κομισιόν στο οποίο ζητούσε από τον πρωθυπουργό να αποστείλει επιστολή προς τους κ. Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, με μια αλλαγή στο ΕΚΑΣ.
Παράλληλα, θα γίνει ακόμα μια έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup, σήμερα πριν τα μεσάνυχτα που λήγει το πρόγραμμα, προκειμένου να αποφασιστεί ότι θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ η αποδοχή της πρότασης θα σημαίνει τεχνική παράταση του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου δήλωναν ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία, σημειώνοντας ωστόσο ότι “ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει όχι”.
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στην συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είπαν ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα στήριζε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα αν επιτυγχανόταν μια συμφωνία με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι υποστήριξε ότι είναι βέβαιη πως η κίνηση θα έβρισκε στήριξη από την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος της.
Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε σήμα πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα για το πως να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους της χώρας.
Τέλος χρόνου;
Εάν η νέα πρόταση Γιούνκερ δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ο χρόνος θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς η Αθήνα από τα μεσάνυχτα θα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα από την πλευρά της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι θα χαθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 13δισ ευρώ. Αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα πρέπει να αποφασίσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, με την χώρα όμως να μην πληρεί πλέον τους όρους προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.
Παρόλα αυτά, παράγοντες της ΕΚΤ σημειώνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα ζητήσει να της επιστραφεί η ρευστότητα που έχει δώσει ως τώρα μέσω του ELA, τουλάχιστον μέχρι και το δημοψήφισμα της Κυριακής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει και σε αύξηση της ρευστότητας, απόφαση την οποία αναμένεται να λάβει στην επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Πριν όμως το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πάψει να ισχύει, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει ή όχι τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, δεν θα χαρακτηριστεί αυτόματα «πτώχευση» «ληξιπρόθεσμων οφειλών». Ωστόσο, η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μπορεί ανα πάσα στιγμή να ενημερώσει το Δ.Σ, προκειμένου να αποφασίσει το ΔΝΤ τη στάση που θα κρατήσει.
huffingtonpost.gr