Το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά, φαίνεται να περιορίζεται, γράφει σε δημοσίευμα η Washington Post.
Εκεί που έφθαναν χιλιάδες κάθε μέρα, τώρα καταφθάνουν εκατοντάδες και κάποιες ημέρες πολύ λιγότεροι, γράφει η εφημερίδα, και αναφέρει ότι μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι περιορίζονται οι ροές προς την Ελλάδα και οι πρόσφυγες αναζητούν νέους δρόμους για το πέρασμά τους στην Ευρώπη, την ώρα που πολλές χώρες χτίζουν νέους φράχτες.
Αξιωματούχοι που ασχολούνται με το προσφυγικό, λένε ότι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες και ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί και πάλι η ροή προς τα ελληνικά νησιά. Αλλά η Συριακή γειτονιά της Σμύρνης, που κάποτε ήταν γεμάτη με πρόσφυγες που αγόραζαν σωσίβια, έχει αδειάσει, όπως επίσης και τα φθηνά ξενοδοχεία της πόλης. Κανείς δεν κοιμάται στο προαύλιο των τζαμιών και τα πάρκα έχουν επιστραφεί στους κατοίκους της πόλης, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Οι Σύροι στην Τουρκία, αλλά και οι διακινητές λένε ότι πολλοί πρόσφυγες είναι αγχωμένοι ότι η Ευρώπη θα τηρήσει την απόφαση για την πάταξη του λαθρεμπορίου ψυχών και θα επιστρέφει τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. «Φοβάμαι ότι η Ευρώπη έχει πλέον χαθεί για εμάς» λέει στην εφημερίδα ο Jassem al-Saleh, ένας Σύρος μαθηματικός που έφυγε από τη Δαμασκό πριν από 4 μήνες.
Ο 32χρονος Saleh, «κόλλησε» στη Σμύρνη, περιμένοντας την αρραβωνιαστικιά του να μεταφερθεί μέσω κυκλώματος διακινητών, από τη Συρία, τώρα οι νεόνυμφοι, μάλλον έχασαν την ευκαιρία, όπως οι ίδιοι τονίζουν. Ο Saleh λέει ότι δεν μπορούν να δαπανήσουν 1.200 δολάρια για να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στη συνέχεια πίσω στην Τουρκία.
«Κάποιο Σύροι θα επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι» προσθέτει ο Saleh «γιατί θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν θα τους στείλουν πίσω. Νομίζω ότι θα τους στείλουν πίσω. Η συμφωνία έχει γίνει. Αυτός ο δρόμος έχει κλείσει» συμπληρώνει.
Τους τελευταίους 15 μήνες, περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και η μαφία κέρδισε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σύμφωνα με εκτιμήσεις. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πνίγηκαν στο Αιγαίο και ακόμη 170 θεωρούνται αγνοούμενοι.
Η εφημερίδα, μίλησε και με πρόσφυγες από τη Συρία που φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν το ταξίδι, ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους αλλά και για να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία, όπως η 40χρονη Abdulkarim ξεκίνησε από την Παλμύρα, πληρώνοντας 1.800 δολάρια για να φθάσει στη Σμύρνη με την κόρη και το γιο της, στόχος της να πάει στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται ο άνδρας της.
Το 60% των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά και οι μισοί από αυτούς είναι Σύροι, γράφει η εφημερίδα και ακολουθούν Αφγανοί και Ιρακινοί.
Οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, γράφει η εφημερίδα, μεταφέρονται σε «κλειστά» κέντρα κράτησης και το πρώτο πλοίο που θα τους μεταφέρει πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Frontex, που επικαλείται η εφημερίδα, αναμένεται να αποπλεύσει στις 4 Απριλίου, αν και Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις εάν θα μπορεί η επιχείρηση επαναπατρισμού να έχει ξεκινήσει έως τότε.
Η Δήμαρχος της παραθαλάσσιας πόλης Dikili, Cigdem Elibol, είπε ότι προετοιμάζουν ένα κέντρο για να υποδέχονται όσους θα επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά.
Η ίδια, είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης αισθάνονται θλίψη για τους πρόσφυγες που χάνουν το όνειρό τους, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία της ότι η πόλη θα κατακλυστεί από εξαγριωμένους πρόσφυγες.
Στη Σμύρνη, γράφει η εφημερίδα, οι δρόμοι γύρω από το σταθμό του τραίνου και τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες που προετοιμάζονταν για το ταξίδι στην Ελλάδα είναι άδεια. «Δεν υπάρχει ούτε ψυχή» λέει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου που θεωρεί ότι οι δουλειές του θα ανοίξουν εάν ξεκινήσει η επιστροφή των προσφύγων.
Ένας από τους οργανωτές των ταξιδιών στην Ελλάδα που μπορεί να θεωρηθεί διακινητής και μίλησε στην εφημερίδα με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε ότι τα αφεντικά ξεκινούν να σχεδιάζουν εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.
Η Ρουμανία, μέσω Μαύρης Θάλασσας, είναι μία λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα πλοία «φαντάσματα» και κατά εκατοντάδες να μεταφέρονται κοντά στις ιταλικές ακτές και μετά να αφήνονται στη μοίρα τους.
Για πολλούς από τα σχεδόν 3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, η Ευρώπη είναι πλέον πολύ μακριά, γράφει η εφημερίδα.