Καθώς τα χρήματα των προσφύγων και των μεταναστών τελειώνουν, αρχίζουν και αναδεικνύονται τα προβλήματα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατή η οργάνωση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας τους.
Ήδη αρχίζουν και έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας περιστατικά τα οποία σοκάρουν και εκθέτουν όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, που αδυνατεί να εξασφαλίσει τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και της Ε.Ε. και γενικότερα των πλούσιων «δυτικών» χωρών που μένουν ασυγκίνητες από το δράμα.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η ιστορία που ήρθε στην επικαιρότητα μετά την καταγγελία – σοκ από πρόσφυγα, ο οποίος ανήρτησε φωτογραφία στο διαδίκτυο για να καταγγείλει ότι του έδωσαν μόλις 100 γραμμάρια γάλα για να ταΐσει το νεογέννητο μωρό του όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Η εν λόγω καταγγελία ήρθε να αναδείξει τις συνθήκες υποσιτισμού στις οποίες ζουν εκατοντάδες προσφυγόπουλα, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 25 βρέφη κάτω των έξι μηνών, στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ στη Χίο. Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «The Guardian».
Αφορμή για την είδηση που, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες – εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά και μωρά – περιμένοντας να εξεταστούν τα αιτήματά τους για τη χορήγηση ασύλου, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας φωτογραφίας ενός πλαστικού ποτηριού με ελάχιστη ποσότητα βρεφικού γάλακτος, που – όπως αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας που την ανήρτησε – του έδωσαν οι υπεύθυνοι του καταυλισμού για να ταΐσει το νεογέννητο παιδί του.
Άμεσο ζήτημα
«Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί μόλις στο 1/4 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας γάλακτος με την οποία πρέπει να τρέφεται ένα βρέφος έως έξι μηνών» αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση η Βασιλική Ιατρική Ακαδημία του Midwives, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η καταγγελία ευσταθεί, τίθεται άμεσο ζήτημα σχετικά με την υγεία των νεογέννητων μωρών στον καταυλισμό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που, όπως παραδέχονται και οι ιατροί οι οποίοι εξετάζουν τους πρόσφυγες στο hotspot, πολλές μωρομάνες δεν έχουν μητρικό γάλα, εξαιτίας της σωματικής και ψυχικής τους εξάντλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω καταγγελίες δεν διαψεύστηκαν ούτε από πηγές των ελληνικών αρχών ούτε από μέλη του Νορβηγικού Παρατηρητηρίου για τους πρόσφυγες, που δραστηριοποιείται στη Χίο, και όπως παραδέχονται – ανεπισήμως – παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια διαχείρισης της δύσκολης αυτής κατάστασης, τα πράγματα θα επιδεινώνονται όσο τα χρήματα που διατίθενται για την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών των ανθρώπων φτάνουν στον προορισμό τους με το σταγονόμετρο.
Η αδυναμία εξασφάλισης στέγης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα καθώς και η ελλιπής φροντίδα τους βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι οι παρατηρούμενες αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εγείρεται μείζον ζήτημα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 30 ημέρες στα hotspots των νησιών.
Έχει «παγώσει»
Την ίδια ώρα η διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, μετά τις 20 Μαρτίου – οπότε τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, για τη διαχείριση της κρίσης στο προσφυγικό – ουσιαστικά έχει «παγώσει» έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων για τη χορήγηση προσωρινού ασύλου, που έχει υποβάλει περίπου το 90% των ανθρώπων που μπήκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα.
Όμως μια νέα έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με τους πρώτους 66 παράτυπους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία στις 4 Απριλίου και τον τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίστηκαν οι αρχές της «γειτονικής» χώρας προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς Oργανισμού, οι μετανάστες ζουν σε φυλακές, κάτω από άθλιες συνθήκες, δίχως να έχουν κανένα δικαίωμα επικοινωνίας είτε με συγγενείς τους που παραμένουν στην Ελλάδα είτε με μέλη Ανθρωπιστικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HRW, δεν λείπουν και καταγγελίες σχετικά με ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις των συγκεκριμένων μεταναστών από τις τουρκικές αρχές.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κρύβεται ένας ακόμη κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στα Διεθνή Δικαστήρια, καθώς έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για όσους πρόσφυγες και μετανάστες στέλνει πίσω.