Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ώρες, με την Αστυνομία να προσπαθεί να βρει τα υπόλοιπα 166 άτομα που ήταν προγραμματισμένο να επαναπροωθηθούν από τη Χίο στο Δικελί σήμερα Τρίτη αλλά και την Τετάρτη. Σύμφωνα με το politischios.gr, εξαιτίας της έντασης που επικράτησε την Παρασκευή πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για απέλαση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός.
Όλα αυτά την ώρα που τα αιτήματα των προσφύγων για πολιτικό άσυλο συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα η διαδικασία της επαναπροώθησης να βρίσκεται στον αέρα.
«Είχαμε συντάξει μία λίστα με 250 άτομα για να φύγουν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη. Εκτός του γεγονότος ότι πολλά από αυτά δεν είναι στο hotspot, στην πορεία διαπιστώνουμε ότι έχουν υποβάλλει άσυλο», ανέφερε η ίδια πηγή με αποτέλεσμα η αρχική λίστα της Αστυνομίας να ακυρώνεται στην πράξη.
Με βάση τα παραπάνω η Frontex ακύρωσε τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια του πλοίου «Erturk» από το Χίο στο Δικελί που θα πραγματοποιούνταν από το νησί προς το Δικελί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα συνεχιστεί η επαναπροώθηση.
Επιχείρηση εκκένωσης του Λιμένα
Σε μία ύστατη προσπάθεια να εκκενωθεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, που παραμένει αποκλεισμένο για 5η συνεχή ημέρα, ο Δήμος καλεί τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στη ΒΙΑΛ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε μελετώνται άλλοι τρόποι, με επικρατέστερο από όλους την παρέμβαση Λιμενικού και Αστυνομίας.
Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του αν. Αιγαίου
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι την Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.
Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hotspot.
Yπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα hotspot των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο 3.021, στη Χίο 1.766 και στη Σάμο 479.
Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο hotspot της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν, είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης, είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.
Άνοιξε η ε.ο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος της Ειδομένης – Κλειστή στο ύψος του Πολυκάστρου
Κανονικά διεξάγεται η κίνηση όλων των οχημάτων στη εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, σημείο το οποίο είχαν αποκλείσει χθες πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.
Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα από το σημείο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει αποκατασταθεί.
Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο του Πολυκάστρου, όπως επίσης στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Πρόσφυγες και μετανάστες κατέβαλαν από το Σάββατο το οδόστρωμα στα δύο συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.
Στο μεταξύ, για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.