Μεγάλες ανατροπές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από 1-1-2016 μέσω Taxisnet, φέρνει η κυβέρνηση που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν και τον προπομπό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Σε 56 σελίδες με πίνακες και επεξηγήσεις για εκατοντάδες κωδικούς, χιλιάδες υπόχρεοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, ακόμη και κοσμήματα, τιμαλφή και μετρητά που έχουν στο σπίτι τους.
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 2016 -πλην των ελεγκτών που υποβάλουν δήλωση απευθείας στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και για τα οποία η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 30-11-2015.
Σύμφωνα με την απόφαση:
Ο υπόχρεος υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.
Για την υποβοήθησή του στη συμπλήρωση της δήλωσης, ο υπόχρεος μπορεί να αντλεί τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και ακινήτων (έντυπο Ε9) που τηρούνται ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Δ.Ε.
Σε ειδικές στήλες όμως, εκτός από μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα και οχήματα, θα δηλώνονται οι τραπεζικές θυρίδες, τα φυλασσόμενα σε θυρίδες ή στο σπίτι μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα.