Η φέτα και η σαμπάνια, όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), αποτελούν τo νέο εμπόδιο στις συζητήσεις για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP), σύμφωνα με το Politico.
Σε άρθρο με τίτλο «Η Διατλαντική Συμφωνία θα μπορούσε να βαλτώσει… από την φέτα», η ιστοσελίδα αναφέρεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αλλάξουν τις προβλέψεις τους για τα τρόφιμα ΠΟΠ.
Η “φέτα”, όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έχει κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα αυτό δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.
Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις πάνω στα προϊόντα ΠΟΠ και είναι δυνατή η παραγωγή προϊόντων με ονομασία που στην ΕΕ θεωρείται προστατευμένη. Για τους Αμερικανούς η “φέτα” είναι μια γενική κατηγορία τυριού. Όπως είναι αναμενόμενο, η διαφορά αυτή ίσως να αποτελέσει τη «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη της αμφιλεγόμενης συμφωνίας.
«Το ζήτημα των γεωγραφικών αναφορών (στα προϊόντα) αποτελεί τρομαχτικά υπερβολική απαίτηση από την πλευρά της ΕΕ και υποβαθμίζει τα ενδιαφέροντα της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Jim Mulhern, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικανών Παραγωγών Γάλακτος.
Σύμφωνα με το Politico, η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την τύχη της ονομασίας “φέτα” σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ και φέρεται μάλιστα να έχει μάλιστα θέσει το ζήτημα στο τραπέζι σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Δεν έχει υπάρξει διάλογος για την TTIP στην οποία ο Έλληνας συνάδελφος να μην έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την φέτα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην ιστοσελίδα.
Διαβάστε ακόμα:
Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν προκληθεί αντιδράσεις για την TTIP, οι διαπραγματεύσεις της οποίας γίνονται υπό άκρα μυστικότητα. Στις αρχές του μήνα οι Greenpeace έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα από τις συζητήσεις, στα οποία διαφαίνεται αυτό που όλοι φοβούνται: ότι η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη τους χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται και να καταναλώνονται γενετικά τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα στο βαθμό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι βλαβερά, ενώ, για να περάσει η συμφωνία, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων. Οι ΗΠΑ τότε είχαν απαντήσει ότι οι ερμηνείες της Greenpeace ήταν «παραπλανητικές».
Πηγή: huffingtonpost.gr