Ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για γυμναστική

Οι μύες του ανθρώπινου σώματος διαθέτουν το δικό τους εσωτερικό βιολογικό ρολόι –κιρκάδιο ρυθμό όπως ονομάζεται επιστημονικά– επομένως επηρεάζονται από τον κύκλο του 24ώρου, διαπίστωσαν ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Νορθουέστερν του Σικάγο. Αυτό συνεπάγεται ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά όταν υπάρχει φως και όταν πέφτει το σκοτάδι.

«Το οξυγόνο και το βιολογικό ρολόι χορεύουν μαζί μέσα στα μυϊκά κύτταρα ώστε να παραχθεί ενέργεια και η ώρα της ημέρας καθορίζει πόσο καλά συγχρονίζονται σε αυτόν τον χορό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δρ Ζόζεφ Μπας, ένας εκ των βασικών συντακτών της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

«Οι δυνατότητες ενός κυττάρου να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας» συμπληρώνει ο καθηγητής.

 Σύμφωνα με τον Δρ Μπας και τους συναδέλφους του, οι μύες αποδίδουν καλύτερα τις πρωινές ώρες, καθώς τότε είναι «ξύπνιοι». Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, βέβαια, τα ευρήματά τους δεν επιβάλλουν ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμα των προπονήσεών τους, ωστόσο εμείς οι… κοινοί θνητοί ίσως μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ώρες που ασκούμαστε ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη μυϊκή μας λειτουργία.

bigstock-athlete-runner-feet-running-on-116885579

Το βιολογικό ρολόι των μυών ελέγχει πώς αντιδρούν αυτοί με μια κατηγορία πρωτεϊνών που ονομάζονται HIFs (hypoxia-inducible factors). Οι πρωτεΐνες αυτές επιταχύνουν τον μεταβολικό ρυθμό όταν η συγκέντρωση οξυγόνου μειώνεται αισθητά, ώστε να επιτρέψουν στα μυϊκά κύτταρα να συνεχίσουν να παράγουν ενέργεια.

 Σε κατάσταση χαλάρωσης ή όταν κάνουμε πολύ ήπια σωματική άσκηση, οι μύες καταναλώνουν οξυγόνο με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Από την άλλη, όταν κάνουμε κάποια έντονη μορφή άσκησης, όπως το γρήγορο τρέξιμο, το οξυγόνο καταναλώνεται με ταχύτερο ρυθμό. Τότε είναι που ενεργοποιούνται οι HIFs και αποστέλλονται σήματα στους μυς ώστε να αντλήσουν ενέργεια από διαθέσιμα σάκχαρα, διαδικασία που αυξάνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στον οργανισμό.

Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν το βιολογικό ρολόι των μυών σε πειραματόζωα, απετράπη η επίδραση της έντονης σωματική άσκησης στην κατανάλωση σακχάρων και την παραγωγή γαλακτικού οξέος.

Η παρατήρηση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό ρολόι καθορίζει ποιες ώρες τις ημέρας αποδίδουν καλύτερα οι μύες.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.