Σε μια «Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη» αποφάσισαν να προχωρήσουν πέντε κορυφαίες αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας. Σκοπός τους να κατευνάσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με τη θέση των ρομπότ στη σύγχρονη κοινωνία. Τα πιο ακραία σενάρια θέλουν τα «κακά» ρομπότ να μας παίρνουν τις δουλειές, να συμβάλλουν στη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων και εν τέλει να θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η Googe, η Microsoft, η ΙΒΜ, η Amazon και το Facebook είναι, προς στιγμή, οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή τη σύμπραξη, ενώ ένα μεγάλο ερωτηματικό έχει τεθεί σε σχέση με τη συμμετοχή ή όχι της Apple στο όλο εγχείρημα. Ακόμα εξετάζεται το αν και κατά πόσο στη σύμπραξη αυτή θα λάβουν μέρος και ευρωπαϊκές εταιρείες.
Αυτή είναι, πάντως, μια από τις λίγες φορές που εταιρίες ανταγωνιστικές μεταξύ τους συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό, προκειμένου να φέρουν τις τεχνολογίες αιχμής πιο κοντά στην ανθρωπότητα, αλλά και να «προλάβουν» κρατικές ρυθμίσεις και ελέγχους, που ενδεχομένως να εμποδίσουν την εξέλιξη τους, υπακούοντας στις τεχνοφοβικές τάσεις μέρους του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να μεταμορφώσει την κοινωνία και οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης πρέπει να μελετηθούν ανοιχτά», δήλωσε ο Γιαν ΛεΚάν, επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook και εκ των πρωτοπόρων της «βαθιάς μάθησης» των υπολογιστών. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τρόπο που συνδεόμαστε μεταξύ μας, που παίρνουμε πληροφορίες, που ασκούμε την ιατρική, που μετακινούμαστε, που οι πόλεις οργανώνονται», πρόσθεσε.
Η συνεργασία («Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society») θα πάρει τη μορφή οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα διεξάγει έρευνες για τις κοινωνιοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ θα αναπτύξει νέους τρόπους ώστε οι αναδυόμενες «έξυπνες» τεχνολογίες να είναι πιο διαφανείς και κατανοητές.
Οι εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο αρχών, το περιεχόμενο του οποίου θυμίζει τους «Τρεις νόμους της Ρομποτικής», που είχε γράψει ο Ισαάκ Ασίμοφ το 1942. Μεταξύ άλλων, το κείμενο των πέντε αναφέρει ότι «θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε πως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσουν και θα αυξήσουν τις δυνατότητες όσων περισσότερων ανθρώπων είναι δυνατό». Ακόμα, μέσω του κειμένου, επιχειρείται ένα κάλεσμα προς τους μηχανικούς των υπολογιστών, να αντιτεθούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα και σε άλλα συστήματα που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ