Την ποινή της στέρησης φορολογικής ενημερότητας για μικρότερα ποσά οφειλών μελετά να επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων σε όσους του χρωστούν, καθώς ο αριθμός των οφειλετών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο και το συνολικό ποσό από ανεξόφλητα πρόστιμα και τέλη τα 325 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ίσχυαν έως τώρα, η στέρηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας επιβαλλόταν για συνολικές οφειλές άνω των 293,47 ευρώ, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης του 1997.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, όπως αναφέρεται σε εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουλίου, το όριο της βασικής οφειλής προτείνεται να πέσει στα 150 ευρώ και «το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην είσπραξη μεγάλου μέρους των οφειλών» από την πολυπληθέστατη κατηγορία των «μικρών» οφειλετών.
Οι οφειλές αυτές μπορεί να προέρχονται από κάθε μορφής πηγή που ποικίλλει από ανεξόφλητες κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ στα μικρότερα ποσά μέχρι τέλη που αποδίδονται στο δήμο για χρήση κοινόχρηστων χώρων, ανταποδοτικά τέλη, αποχέτευση, οδοποιία, ακίνητη περιουσία, διαφήμιση κ.ο.κ.
Με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο δήμος δικαιούται να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατάσχεση κινητών εις χείρας του οφειλέτη ή «εις χείρας τρίτου» και κατάσχεση ακινήτων. Ο δήμος προτείνει τροποποίηση στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα των οφειλετών του δήμου», «προκειμένου να διευκολυνθούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ώστε να υπερβούν τα δεδομένα της κρίσης και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».
Έτσι, προτείνεται η δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για οφειλή άνω των 150 ευρώ (αντί για άνω των 293,47 ευρώ που ίσχυε) ενώ ως αντιστάθμισμα προτείνεται:
-Η απαλλαγή από το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου και του πλειστηριασμού για ποσά μέχρι 293,47 ευρώ εφόσον αφορά την κύρια και μοναδική κατοικία που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης.
-Η εξαίρεση από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό λοιπών ακινήτων για οφειλόμενα ποσά μέχρι 2.000 ευρώ αντί της οφειλής των 500 ευρώ που ίσχυε ως σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει πολλές φορές καταγγελθεί ο Δήμος Αθηναίων για εκκίνηση διαδικασίας κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για μικροποσά οφειλών. Στις περιπτώσεις αυτές, η διοίκηση Καμίνη έχει απαντήσει ότι η διαδικασία εκκινείται υπηρεσιακά αλλά η εκτέλεσή της «παγώνει» στη συνέχεια και δεν υλοποιείται.
Πηγή: cnn.gr