Τα πάνω κάτω έρχονται στις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βάσεις πρόκειται να κινηθούν σε 3 ταχύτητες ανάλογα με τις σχολές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- είναι πολύ πιθανό να δουν αισθητή μείωση των βάσεων εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.
Στις υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να δοθεί «σκληρή μάχη» για μία θέση. Πιο συγκεκριμένα, σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητες από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.
Οι χαμηλόβαθμες σχολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμόυποψηφίων να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.
Οι βάσεις για τις λεγόμενες μεσαίες σχολές, όμως, παραμένουν αίνιγμα, καθώς ενώ στη Θεωρητική αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο, σε σχολές θετικών αντικειμένων πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, φέτος, για πρώτη χρονιά, η τεράστια δεξαμενή υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης προς τις Οικονομικές Σχολές «σφραγίστηκε». Ο αποκλεισμός από τις Οικονομικές Σχολές ήταν πλήγμα τόσο για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και των Παιδαγωγικών.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τις Παιδαγωγικές Σχολές, στο οποίο παρατηρείται μείωση τα τελευταία χρόνια λόγω του παγώματος των προσλήψεων, φέτος δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα, αφού λίγοι τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα, για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά.
Στις Οικονομικές Σχολές πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω.