Aναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real fm:
«Ανάπτυξη με μνημόνιο δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν ισχύει η άποψη πως και η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα φέρει και αυτή μνημόνιο δήλωσε κατηγορηματικά «όχι, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που δεν θα είναι μία επιστροφή, θα είναι μία συγκρότηση νέου νομίσματος με νέους δημοκρατικούς και κοινωνικούς όρους, δεν σημαίνει καθόλου μνημόνιο».
Επισήμανε ότι με το εθνικό νόμισμα μπορεί να υπάρξει μια περιορισμένη υποτίμηση, αλλά αυτό δεν είναι κακό, αλλά, αντίθετα, αυτό «θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα δώσει ώθηση σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις», καθώς «θα ενισχύσει τις εξαγωγές μας, θα περιορίσει και θα υποκαταστήσει τις εισαγωγές που θα αντικατασταθούν με εγχώρια προϊόντα, θα τονώσει τον τουρισμό, την παραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και την απασχόληση».
Στο ερώτημα αν, μιλώντας για συγκρότηση νέου νομίσματος, μιλάει και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μόνο από την Ευρωζώνη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε πως «αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα, η Ε.Ε., κινείται πλέον σε όλο και πιο ολοκληρωτικές και αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις. Δυστυχώς η Ευρωζώνη και η Ε.Ε, με την πορεία που ακολουθούν, τείνουν να ακυρώσουν κάθε ίχνος δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό που λένε οι ευρωπαϊκοί κατεστημένοι κύκλοι ότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδο από την Ε.Ε., δεν ισχύει, διότι είναι αρκετές οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ και είναι στην Ε.Ε. Άρα, μπορείς να φύγεις από την Ευρωζώνη και να συνεχίζεις να παραμένεις στην Ε.Ε. Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά θέτουμε θέμα μετ΄ επιτάσεως ριζικής αλλαγής και ανατροπής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιλογών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις σε βάρος του ότι έριξε την κυβέρνηση , ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε.
Μάλιστα, σχολίασε ότι δεν τόλμησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί φοβόταν τη συζήτηση και επειδή φοβόταν ότι θα την πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα ενισχύονταν και με μια ενδεχόμενη αποχή του Ποταμιού.
Άλλωστε, για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου διέθετε 220 και πλέον βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,και Ποτάμι.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα που διαβεβαίωνε ότι με ψήφο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα έφερνε συμφωνία σε 3 μέρες επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε «ψηφίστε όχι για να φέρω νέο μνημόνιο».
Αντίθετα τόνισε το δημοψήφισμα έγινε ακριβώς για να καταδικάσει ο λαός την προοπτική ενός τρίτου μνημονίου.