Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου προς τιμήν της ημερομηνίας ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται ευρέως από πολλούς φορείς και οργανισμούς, που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης.
Το κεντρικό θέμα για το 2016 κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή: “Το κλίμα αλλάζει. Το ίδιο πρέπει η διατροφή και η γεωργία” (Climate is changing. Food and agriculture must too). Πρόκειται για ένα θέμα που απηχεί τα αντίστοιχα του 2008, του 2002 και του 1989!
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Επισιτική ασφάλεια και βιώσιμη γραμμή παραγωγής και διανομής τροφίμων
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου -πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι- είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την αυξανόμενη συχνότητα καιρικών καταστροφών.
Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να ικανοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη ανάγκη παγκόσμιας σίτισης, η γεωργία και συστήματα παραγωγής και διανομής τροφής θα πρέπει να προσαρμοστούν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να γίνουν πιο ανθεκτικά, παραγωγικά και βιώσιμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ευημερία των οικοσυστημάτων και των αγροτικών πληθυσμών.
Η καλλιέργεια τροφίμων με βιώσιμο τρόπο σημαίνει την υιοθέτηση πρακτικών που παράγουν περισσότερη ποσότητα με λιγότερα μέσα στην ίδια περιοχή γης και με συνετή χρήση των φυσικών πόρων. Σημαίνει, επίσης, την μείωση των απωλειών τροφίμων πριν το τελικό προϊόν, ή πριν από στάδιο της λιανικής πώλησης, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συγκομιδής, αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς, υποδομής, επιμέρους μηχανισμών της αγοράς, καθώς και βελτίωση των θεσμικών και νομικών πλαισίων.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Στοιχεία που σοκάρουν και προβληματίζουν…
- Η κτηνοτροφία συμβάλλει σε σχεδόν τα δύο τρίτα των γεωργικών αερίων του θερμοκηπίου, και το 78% των εκπομπών γεωργικών μεθανίου. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με όλες τις χώρες για να βελτιώσουν τη διαχείριση του ζωικού τους κεφαλαίου και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
- Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επάνω στους φυσικούς πόρους, από τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και ποιότητας των υδάτων, μέχρι την μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της χρήσης αυτών των πόρων με βιώσιμο τρόπο. Η καλή διαχείριση του εδάφους και η δασοκομία, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν στη φυσική απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
- Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 60% μέχρι το 2050, προκειμένου να μπορέσει να σιτίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό στη Γη. Η κλιματική αλλαγή θέτει το στόχο αυτό σε κίνδυνο.
- Πάνω από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλιέται (πετιέται στα σκουπίδια). Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Το μεθάνιο που εκπέμπεται από σήψη των τροφίμων είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.
- Μέχρι το 2050, η αλιεία των βασικών ειδών ψαριών αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 40% στις τροπικές περιοχές, όπου τα προς το ζην και η εξασφάλιση της διατροφής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της αλιείας. Ο κώδικας συμπεριφοράς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την υπεύθυνη αλιεία καθοδηγεί τις κυβερνήσεις και τους επιμέρους ιδιωτικούς φορείς για τη διατήρηση και τη σωστή διαχείριση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Η αποψίλωση των δασών αντιστοιχεί περίπου στο 10-11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Στόχος είναι να πετύχει ο πλανήτης “Μηδενική Πείνα” μέχρι το έτος 2030. Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της πείνας και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Πηγή: Μιχάλης Θερμόπουλος/ http://www.iatropedia.gr/