Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Eurogroup της Πέμπτης αφού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς οι οποίες έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του, στην οποία αναφέρει ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα στην επιστολή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει παράταση του «κόφτη» για το 2019, με μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους.
Για ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα, μιλούν πηγές των Βρυξελλών
Την άποψη ότι η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.
Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν καλά διατυπωμένη την επιστολή, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Τέλος, αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης Λαγκάρντ-Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων του ESM
Στο μεταξύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποφάσισε το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρεται από τον ESM το Συμβούλιο Διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιλέξουν, αν ανταλλάξουν τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου που είχαν λάβει από τον ESM με ομόλογα σταθερού επιτοκίου ή μετρητά.
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, ο ESM απαντά: «Στην ανακοίνωσή του στις 25 Μαΐου 2016, το Eurogorup σημείωσε επίσης ένα πιθανό δεύτερο σύνολο μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα. Αυτά αποκαλούνται μεσοπρόθεσμα μέτρα. Για τη μακροπρόθεσμη διάρκεια, το Eurogroup συμφώνησε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο στη χώρα».
Στην ερώτηση για το ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η απάντηση έχει ως εξής: «Το Eurogroup έχει αποκλείσει ονομαστικά κουρέματα. Αποφάσισε, επιπλέον, ότι τα μέτρα πρέπει: να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά για την αντικατάσταση χρέους που κατέχουν δημόσιοι φορείς από χρέος που θα έχουν ιδιώτες, να εξομαλύνουν το προφίλ αποπληρωμών, να δίνουν κίνητρα για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας (και μετά το τέλος του προγράμματος του ESM) και να διασφαλίσουν ευελιξία για την προσαρμογή στις αβέβαιες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια στο μέλλον».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ο ESM αναφέρει: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών αναμένεται να εφαρμοσθεί στις αρχές του 2017. Τα τρία πλαίσια για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου θα προωθηθούν στην έκταση που θα είναι αυτό δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς και τη δυνατότητα εφαρμογής τους». Η τυπική απόφαση για την άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου 2% για το 2017, αναφορικά με τη δόση δανείου 11,3 δισ. ευρώ που είχε δοθεί από το EFSF στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων της, ελήφθη στις 23 Ιανουαρίου 2017 (σήμερα).
Σημειώνεται ότι ο ESM αποφάσισε σήμερα την ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
Κυβέρνηση κατά Μητσοτάκη μετά την απόφαση του ESM για το χρέος
«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.
- Ανταλλαγή ομολόγων
- Swaps Επιτοκίων
- Προσαρμογή χρηματοδότησης
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η “μονομερής ενέργεια” της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας.
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.
Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».
ΝΔ: Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας
Θράσος και υποκρισία καταλογίζει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «για να “ξεπαγώσουν” σήμερα τα μέτρα για το χρέος από τον ESM, ο αφοσιωμένος στο μνημόνιο υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους».
Πηγή: topontiki.gr