Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες στη Συρία έχει καταρρεύσει, εν μέσω της κλιμάκωσης των πολυαίμακτων βομβαρδισμών, μολαταύτα οι μεγάλες δυνάμεις επιμένουν πως η εκεχειρία συνεχίζει γενικά να τηρείται ακόμη.
«Δεν ξέρω για ποια εκεχειρία μιλάνε. Δεν υπάρχει καμιά εκεχειρία εδώ», ανέφερε ο Αμπού Μοχάμεντ, κάτοικος μιας –ελεγχόμενης από τους αντάρτες– συνοικίας της πόλης του Χαλεπιού.
«Οι βομβαρδισμοί και οι ρίψεις ρουκετών δεν σταματούν ποτέ. Είναι λες και γίνεται παγκόσμιος πόλεμος», συνέχισε ο καταστηματάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Οι μεγάλες δυνάμεις ήλπιζαν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, θα έδινε ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 270.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αλλά στη Γενεύη, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς να υπάρξει καμιά πρόοδος, αφού οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, κυρίως στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, έχουν πολλαπλασιαστεί κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 άμαχους από την Παρασκευή.
Σήμερα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς τόσο εναντίον συνοικιών που ελέγχουν αντάρτες, όσο και εναντίον συνοικιών που ελέγχει το καθεστώς στο Χαλέπι, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ και τραυματιοφορείς.
Οι άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες «ήταν κάτοικοι, ήταν γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους: αυτή η εκεχειρία πού είναι;», διερωτάται ο Μοχάμεντ Καχίλ, ιατροδικαστής στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, μιας πόλης κομμένης στα δύο από το 2012.
Κάτοικοι του δυτικού τμήματος του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς, εκνευρίζονται ακούγοντας και μόνο ότι οι μεγάλες δυνάμεις μιλούν περί διακοπής των εχθροπραξιών.
«Εκεχειρία! Η λέξη έχει γίνει πλέον πρόκληση, οι κάτοικοι του Χαλεπιού δεν την ανέχονται», ανέφερε ο Σάαντ Αλίγια, ένας 27χρονος ταξιτζής. «Δεν πιστεύω ότι ούτε ένας μαχητής στο Χαλέπι τηρεί την εκεχειρία. Είναι όλοι δολοφόνοι και συνεχίζουν να μας δολοφονούν», συνέχισε. «Αν αυτή είναι η εκεχειρία, σας παρακαλώ πολύ, φέρτε μας ξανά τον πόλεμο!», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα, «αν η εκεχειρία τηρείται, τηρείται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όχι ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς», συνόψισε ο Αμπού Μοχάμεντ.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας, δεν σταματούν παρ’ όλ’ αυτά να διαβεβαιώνουν ότι η παύση των εχθροπραξιών σε γενικές γραμμές τηρείται.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να την κηρύξουμε νεκρή», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τηρείται πέρα από το Χαλέπι. Αναγνωρίζουμε ότι μέσα και γύρω από το Χαλέπι σημειώνονται πολλαπλά συμβάντα που μας ανησυχούν σοβαρά».
«Η κατάσταση στο πεδίο καθώς και αυτή στο πολιτικό επίπεδο προκαλούν μεγάλη ανησυχία», ανέφερε από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Η κατάπαυση του πυρός αντέχει, αλλά τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, σχεδόν καθημερινά».
Πηγή: topontiki.gr