Ολονύχτια θα είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ακόμη και τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης επέστρεψαν στο τραπέζι της συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά από την προσωρινή διακοπή που έγινε μετά τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, όπου οι δύο υπουργοί έλαβαν οδηγίες από τον πρωθυπουργό, για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Τρία ήταν τα βασικά «αγκάθια», εξαιτίας των οποίων υπήρξε η διακοπή στις συζητήσεις. Αυτά αφορούν τη διαχείριση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια- για τα οποία οι δανειστές επιμένουν να πωληθούν σε ξένα funds, πρόταση στην οποία αντιδρά η Αθήνα- αλλά και η επιμονή των Θεσμών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.
Τα προαπαιτούμενα
Την ίδια ώρα, αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών είναι και τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα «συνοδεύσουν» το μνημόνιο, ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση δόσεων. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε μιλώντας στο Mega πως όλα τα προαπαιτούμενα είναι ανοιχτά ακόμη και εξαρτάται από το τι θα δώσουν ή θα ζητήσουν οι δανειστές.
Αυτό που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις, το φετινό Οκτώβριο και τον ίδιο μήνα το 2016.
Στο τραπέζι παραμένει και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να το μεταθέσει για τον Οκτώβριο, αλλά οι δανειστές επιμένουν σε άμεση κατάργηση. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, φαίνεται πως στο 23% θα πάνε τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, ως αντιστάθμισμα για τη μεταβολή του ΦΠΑ για το μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%. Ακόμη, υπάρχει το ζήτημα της μετενέργειας, με τους δανειστές να επιμένει να περιοριστεί η διάρκειά της από τους 6 στους 3 μήνες.
Τέλος, για τις 100 δόσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και να αυξηθεί το επιτόκιο από το 3% στο 5% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές. Στο τραπέζι παραμένει ως σοβαρό ενδεχόμενο και η αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, με στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Mega.