Το όνομα του Ευγένιου Τριβιζά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλικία. Κάθε του παραμύθι, μια ευφάνταστη έκπληξη και μια γλυκιά αφορμή για ένα ταξίδι στον πολύχρωμο κόσμο της φαντασίας του. Έναν κόσμο, που ξεδιπλώνονταν εμπρός μας χαρίζοντας μας ένα εισιτήριο διαρκείας για όνειρα και πολύχρωμες αναμνήσεις.. Έναν κόσμο, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο κάθε που η πραγματικότητα έβαφε με γκρίζο το τοπίο.
Φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα είχαμε την ευκαιρία να επιβιβαστούμε στο “τρένο που πάει παντού” και να ταξιδέψουμε σε όλους εκείνους τους παραμυθένιους τόπους που μας κρατούσαν συντροφιά στα παιδικά μας χρόνια; Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα….
Στο Θεματικό Πάρκο & Μουσείο οι “Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά” δίνει λοιπόν ραντεβού ο αχρονικός ήρωας των παιδικών μας χρόνων για να μας αποδείξει ότι ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να εκπληρωθούν.
Σε αυτούς τους “Μυστικούς Κόσμους” περιηγηθήκαμε και εμείς έχοντας στη συντροφιά μας δύο Καστοριανούς ηθοποιούς που με τις ερμηνείες τους μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος για τον Γιάννη Τσότσο που ενσαρκώνει έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του Ευγένιου Τριβιζά τον “Πίκο Απίκο” και την Σοφία Πελαγίδου σε ρόλο παραμυθένιου ξεναγού.
Συνεντεύξεις στην Χριστίνα Αγγελή
Γιάννης Τσότσος, Ηθοποιός
Ποιος είναι ο ρόλος σου στους «Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά»;
Κάνω τον «Πίκο Απίκο», το δαιμόνιο δημοσιογράφο. Είναι κάτι πολύ μεγάλο και με τον κ. Ευγένιο Τριβιζά, με τα παιδιά και τους Dream-Workers κάναμε το καλύτερο για να φτιαχτεί αυτό το θεματικό πάρκο για τον Ευγένιο Τριβιζά, αφιέρωμα στα παραμύθια του, σε όλα τα έργα του. Ότι και να πω είναι λίγο….
Ποια είναι τα συναισθήματα που εισπράττεις μέσα από το ρόλο σου και τις αντιδράσεις των παιδιών;
Ο ρόλος μου είναι γεμάτος. Κάθε φορά ανακαλύπτω πράγματα σε θέμα τεχνικής ηθοποιού ,είναι κάτι εξαιρετικό, έχει να σου δώσει πάρα πολλά πράγματα. Είμαι ο δαιμόνιος δημοσιογράφος, ένας ρεπόρτερ που έχει ένα μεγεθυντικό φακό που τα ψάχνει όλα, ένα σημειωματάριο που τα σημειώνει όλα και πρέπει να δίνει κάθε μέρα αναφορά στον διευθυντή του. Έχω την ευκαιρία στους «Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά» να μπω στο εργαστήρι του «Φραγκίσκου του φραγκόσυκου», ο οποίος λείπει από το εργαστήρι του, να βάλω σε λειτουργία αυτό το μηχάνημα που λέγεται «Φρουκτήνος» που εξαφανίζει τους μανάβηδες και τους κάνει βίδες. Παίζουμε πολύ με αυτό με τα παιδιά.
Ποιο από τα θεματικά πάρκα έχεις ξεχωρίσει και γιατί;
Γενικά στη Θεσσαλονίκη είμαι σε όλα τα θεματικά πάρκα. Στο εργοστάσιο σοκολάτας έκανα τον τρελό επιστήμονα, τώρα εδώ σαν «Πίκος Απίκος» το οποίο νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο γιατί είναι πιο θεατρικό.
Τι αντιπροσωπεύει για εσένα ο Ευγένιος Τριβιζάς;
Τα παιδικά μου χρόνια, μεγάλωσα με όλα τα παραμύθια. Ακόμα διαβάζω Τριβιζά, ειδικά τώρα, ξεκίνησα πάλι σαν μικρό παιδί να διαβάζω όλα τα βιβλία του. Έχει γράψει εξαιρετικά βιβλία, είναι ο καλύτερος στο είδος του, στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Έχουν μεταφραστεί πολλά βιβλία του και στο εξωτερικό και είναι μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα και τον συνάντησα από κοντά. Μιλήσαμε για το ρόλο μου, για το πώς νιώθει για όλο αυτό που γίνεται εδώ μέσα, φτιάχναμε κάθε μέρα πράγματα εδώ με τους Dream-Workers .
Τι ήταν αυτό που ξεχώρισες στην προσωπικότητα του;
Την πρώτη φορά που τον συνάντησα μπήκα για να πάρω ένα βιβλίο και δεν ήξερα ότι είναι εδώ. Προς τιμήν του είχε έρθει να δει το πάρκο που φτιάχνεται και όπως μπαίνω βλέπω τον κ. Ευγένιο Τριβιζά με ένα μπλοκάκι να γράφει ακριβώς όπως έγραφε ο «Πίκος Απίκος» που βλέπαμε παλιά στην «Φρουτοπία». Κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα ότι ο «Πίκος Απίκος» αντιπροσωπεύει τον Ευγένιο Τριβιζά, δηλαδή έβαλε φαντάζομαι το χαρακτήρα του μέσα στην «Φρουτοπία» σαν δημοσιογράφο.
Ποιο βιβλίο έχεις ξεχωρίσει ;
Τα «33 ροζ ρουμπίνια» και τα «88 ντολμαδάκια». Για ποιο λόγο; Γιατί αυτά τα βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ. Ας πούμε τα «33 ροζ ρουμπίνια» έχουν μέσα 222.000 διαφορετικές ιστορίες που πρέπει να λύσεις εσύ. Είναι απίστευτα έξυπνο.
Τι σε οδήγησε στην υποκριτική και στο παιδικό θέατρο;
Το έκανα από μικρό παιδί στην Καστοριά. Ξεκίνησα από τις ερασιτεχνικές ομάδες στην Καστοριά, από τη Μύησης ξεκίνησα μετά με το σπασμένο ρόδι, μετά ήμουν και στα δύο μέχρι που έφυγα . Είχα κάνει κάποτε και ένα δικό μου χώρο στην Καστοριά, στην Αθηνάς, στο σπίτι μου εκεί στη Μητροπόλεως ανεβαίνοντας, ένα υπόγειο που το είχα κάνει θεατράκι και ανέβαζα δικά μου έργα στην εφηβεία μου. Μετά ήρθα εδώ στη δραματική σχολή. Ήταν όνειρο ζωής από μωρό παιδί με αυτό μεγάλωσα με αυτό ζω, με αυτό υπάρχω.
Το παιδικό θέατρο είναι πιο απαιτητικό;
Εννοείται γιατί τα παιδιά θα σου δείξουν απευθείας τα συναισθήματα τους . Δε θα σου κρύψουν αν κουράστηκαν ή όχι δε θα σου κρύψουν τίποτα . Έχουν φοβερή φαντασία, οπότε μαθαίνεις από αυτά τα παιδιά.
Στην Καστοριά έρχεσαι;
Έρχομαι για να δω την οικογένεια μου , τους δικούς μου αλλά πολύ σπάνια.
Σοφία Πελαγίδου, Ηθοποιός
Ποιος είναι ο ρόλος σου στους «Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά»;
Είμαι ξεναγός και ονομάζομαι «Αμβρόσιος Κρητ»! Όταν έρχεται ένα σχολείο το παίρνω και κάνουμε μια ξενάγηση περίπου μιας ώρας και τους εξηγώ τι βλέπουμε, ποιον βλέπουμε , διαβάζουμε παραμύθια, βλέπουμε video wall και στην ουσία είμαι εγώ αυτή που τους κινεί από αίθουσα σε αίθουσα.
Τι είναι αυτό που έχεις ξεχωρίσει στο θεματικό πάρκο του Ευγένιου Τριβιζά;
Είναι κάτι πολύ μαγικό γιατί εκτός από σκηνογραφικά είναι και ουσιαστικά μαγικό. Έχει για παράδειγμα στην αίθουσα της μάγισσας «Φρικαντέλας», escape room, δηλαδή τα παιδιά λύνουν ένα γρίφο και προσπαθούν να σώσουν τα κάλαντα, που αυτό αυτομάτως είναι κάτι πολύ όμορφο για την ηλικία τους, γιατί βλέπεις ότι τα παιδιά όντως θέλουν να σώσουν άλλα παιδιά που ξέρουν ότι η μάγισσα «Φρικαντέλα» έχει παγιδεύσει τις φωνές τους σε μπαλόνια. Τους βλέπεις ότι προσπαθούν κάνουν ησυχία, σε ακολουθούν, σε κοιτάζουν στα μάτια με απορία και αυτό είναι πολύ μαγικό. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι τόσο στενά με παιδάκια. Στον «Πίκο Απίκο» περνάμε επίσης υπέροχα. Τα περισσότερα παιδιά που έρχονται γίνονται “βίδες” και γι’ αυτά είναι κάτι πολύ φανταστικό όταν βγαίνουν από την αίθουσα λένε: εγώ έγινα βίδα… Βλέπεις ευχαρίστηση, χορεύουν , ρωτάνε συνεχώς και μαθαίνουν, διαβάζουν απίστευτα τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά και στα σχολεία τους και βλέπεις ότι τους ενδιαφέρει, τους αρέσει. Πολλά έρχονται με βιβλία για να υπογράψουν αυτόγραφα και είναι πολύ συγκινητικό.
Για εσένα τι αντιπροσωπεύει ο Ευγένιος Τριβιζάς;
Την παιδική μου ηλικία, έχουμε μεγαλώσει με την «Φρουτοπία», τη «Μάγισσα Φρικαντέλα», τη «Δόνα Τερηδόνα» . Ήξερες τα παραμύθια πριν δουλέψεις εδώ και αυτό είναι πολύ όμορφο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου παραμύθι;
Τα «33 ροζ ρουμπίνια» γιατί σου λέει ότι εσύ επιλέγεις την επόμενη σελίδα. Έχει μέσα να λύσεις γρίφους , να κάνεις αριθμητική και μόνος σου ξεκλειδώνεις την επόμενη σελίδα. Μπορείς να βρεις μέσα στο βιβλίο πάρα πολλές ιστορίες δεν είναι ένα βιβλίο που από την αρχή μέχρι το τέλος θα διαβάσεις μια ιστορία . Μέσα σε αυτό ξεκλειδώνοντας την επόμενη σελίδα κάθε φορά διαβάζεις μια άλλη ιστορία και είναι πολύ μαγικό.
Πως αισθάνθηκες όταν αντίκρισες από κοντά τον Ευγένιο Τριβιζά;
Περίμενα έξω από την αίθουσα μια ώρα πριν και σκεφτόμουν τώρα τι θα αντικρύσω, θα είναι προσιτός, θα είναι καλός; Πως θα είναι; Ήταν ακριβώς αυτό, προσιτός, ευγενικός, με χιούμορ και είναι χωμένος- χαμένος μέσα στα παραμύθια του δηλαδή σου μιλάει και αυτόματα δημιουργεί καινούριο παραμύθι . Είναι κάτι μαγικό, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, να μιλάς σε έναν άνθρωπο και να σε μεταφέρει αυτόματα στην «Φρουτοπία», στη «Συννεφοχώρα» και είσαι εκεί, είσαι ήρωας πια και είναι συγκινητικό.
Στην Καστοριά έρχεσαι;
Ναι προσπαθώ. Πηγαίνω σχεδόν κάθε Χριστούγεννα ,Πάσχα, καλοκαίρι λόγω δουλειάς δυστυχώς τα Χριστούγεννα αυτά δε θα μπορέσω να είμαι και είμαι πολύ στεναχωρημένη . Είναι οι αγαπημένοι μου εκεί ,είναι όλοι, οι γονείς μου, οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, είναι ο τόπος που αγαπώ.
Ακολουθεί μια φωτογραφική περιήγηση στους “Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά”
“Το τρένο που πάει παντού”
“Η γειτονιά των Μυστικών Κόσμων”
“Το μυστικό εργαστήρι του Φραγκίσκου του φραγκόσυκου”
“Το στοιχειωμένο Κάστρο της μάγισσας Φρικαντέλας”
“Το ονειρικό ζαχαροπλαστείο”
“Εκεί όπου ο κύριος Ζαχαρίας συναντά την κυρία Γλυκερία”
“Το Νησί των Πυροτεχνημάτων”
“Ο Χουζουρίξ”
“Το μουσείο της φαντασίας”
Για πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια λειτουργίας & τις τιμές των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των “μυστικών κόσμων” http://mystikoikosmoitriviza.gr/index.php