Oι αγωγοί θα στάζουν… δισ.

Το πρώτο βήμα προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα έγινε με τα εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού TAP (Διαδριατικός Αγωγός – Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κασπία στην Ευρώπη.
Ο πολυσυζητημένος αγωγός θεωρείται κομβικός στην προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας τόσο της χώρας μας όσο και γενικότερα της Ευρώπης και παράλληλα το πρώτο επί της ουσίας σημαντικό νέο έργο, η πρώτη μεγάλη νέα ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης.
Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής με κατάληξη τη Νότια Ιταλία.
Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα θα ανέρχεται από 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει το 2020.
Η επένδυση είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και χιλιάδες έμμεσες, καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετοχή στο έργο έχουν διασφαλίσει ήδη περισσότερες από 150 ελληνικές εταιρείες από διάφορους κλάδους της οικονομίας.
Σημαντική θεωρείται, επίσης, η επίδραση που θα έχει το έργο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η εταιρεία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με 32 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, διάφορα έργα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
Η διαδρομή
Το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα έχει μήκος 550 χλμ. και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος τμήμα του TAP. Θα ξεκινάει από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.
Το έργο του TAP στην Ελλάδα προβλέπει, εκτός από την τοποθέτηση του ίδιου του αγωγού, την κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης κοντά στους Κήπους με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. και ενός δεύτερου σταθμού κοντά στις Σέρρες σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού σε 20 δισ. κ.μ.
Το χερσαίο τμήμα του TAP που θα διατρέχει την Αλβανία θα έχει μήκος 215 χλμ., ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα που θα διασχίζει τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας στην Αδριατική θα έχει μήκος 37 χλμ. Συνολικά στη θάλασσα της Αδριατικής ο αγωγός θα έχει μήκος 105 χλμ., ενώ το συνολικό μήκος του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Ιταλία θα είναι περίπου 8 χλμ.
Να σημειωθεί ότι ολόκληρο το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης σε ελάχιστο βάθος ενός μέτρου, δηλαδή δεν θα είναι ορατός σε κανένα σημείο της διαδρομής, ενώ επίγειες θα είναι μόνο εγκαταστάσεις όπως οι σταθμοί συμπίεσης και τα βαλβιδοστάσια.
Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP – 20% (Η.Β.), Socar – 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA – 20% (Ιταλία), Fluxys – 19% (Βέλγιο), Enagas – 16% (Ισπανία) και Axpo – 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).
Οι επόμενες κινήσεις
Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018.
Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ., εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, και η μεταφορική του ικανότητα θα είναι σε πρώτη φάση 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, ενώ το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή του αγωγού έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ήδη έχει εγκριθεί η συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας (EEPR), με 45 εκατ. ευρώ.
Στην κοινοπραξία του έργου μετέχουν η Poseidon, κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, με ποσοστό 50% και η κρατική εταιρεία ενέργειας της Βουλγαρίας, BEH, που ελέγχει το υπόλοιπο 50%.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο TAP σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB καθώς και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.