Των Φάνη Ζώη και Αντώνη Τσιμπλάκη
«Αποκλεισμένα» είναι πλέον τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρας από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, αφού δεν δέχονται κρατήσεις εισιτηρίων από Ελλάδα.
Μόνο μεγάλα πρακτορεία που έχουν συνάψει συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων, και μόνον από το εξωτερικό, όπως και κάποια διαδικτυακά γραφεία, ενώ οι κρατήσεις για ιδιώτες με πιστωτική κάρτα ή μετρητά πραγματοποιείται κανονικά απευθείας από τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες.
Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν το «πάγωμα’ από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως η Turkish Airline, η οποία σε ενημέρωση που έκανε χθες προς τους συνεργάτες της επισημαίνει ότι λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αφαιρέσει τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από όλα τα ελληνικά πρακτορεία.
Ανάλογη είναι και η ανακοίνωσή της Emirates, η οποία επισημαίνει ότι:
«Η Emirates επιβεβαιώνει την εμπορική απόφασή της να παύσει προσωρινώς την πώληση εισιτηρίων της εταιρείας μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και tour operators που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εταιρεία διατηρεί τις ήδη ισχύουσες επιλογές έκδοσης και κράτησης εισιτηρίων μέσω του Γραφείου Κράτησης και Εκδοσης εισιτηρίων της Emirates στην Αθήνα, μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.emirates.gr».
Ανάλογες επιστολές έχουν αποστείλει και η Lufthansa, η Virgin, η Qatar, η Quantas, η Air Baltic, η Pegasus, η China Airlines, η China Eastern, η China Southern, η Philippinesν η Cathay και οι: Sri Lankan Airways, Aigle Azur Airlines, Angola Airlines, Royal Air Maroc, Onur Air, Garuda, Air Namimbia, Atlasjet, Aircompany, Ural Airlines, Air Astana, Vietnam Airlines, Transaero Airlines, Utair Aviation, Uzbekistan Airway, Air Caraibes, Siberia, Air New Zealand, Air Transat, Air Caledonie, Austrian, Swiss.
Σημειώνεται επίσης ότι ήδη η ΙΑΤΑ αποφάσισε ότι οι εκκαθαρίσεις στο σύστημα για τις ελληνικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αντί του παραδοσιακού 15νθήμερου.
Στο 80% οι ακυρώσεις μεμονωμένων πελατών
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών έχουν φτάσει το 80%.
«Το σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων “last minute”, τελευταίας στιγμής, ενώ οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών εσωτερικού και εξωτερικού, δηλαδή αυτών που κάνουν κρατήσεις μόνοι τους και όχι μέσω tour operators, φτάνουν στο 80%.
Οι tour operators δεν έχουν προβεί ακόμα σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως των ξενοδόχων, προσθέτει, είναι οι προμήθειες των ξενοδοχείων τόσο σε επίπεδο επισιτισμού (τρόφιμα, ποτά) όσο και σε λοιπά λειτουργικά είδη (είδη καθαρισμού και λοιπά αναλώσιμα), δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα και ήδη παρατηρούνται ελλείψεις, επειδή οι προμηθευτές δεν μπορούν να εκτελέσουν εμβάσματα για να κάνουν εισαγωγές.
Στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου
Το μεγάλο πρόβλημα των ξενοδόχων της Ζακύνθου είναι οι προμήθειες σε επίπεδο επισιτισμού.
Με οριακή αύξηση έκλεισε η κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, από το οποίο διακινήθηκαν 189.405 επιβάτες έναντι 182.405 επιβατών πέρυσι.
Η κύρια αγορά της Ζακύνθου που είναι η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει αύξηση 10,91%. Επίσης, αύξηση παρουσιάζει και η επιβατική κίνηση από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που στην περίπτωση της Ολλανδίας φτάνει το 12,31% και της Αυστρίας το 18,92%. Αντίθετα, μείωση παρατηρείται από την αγορά της Γερμανίας που είναι της τάξης του 14,94%, αλλά και από τη Γαλλία,όπου το αεροδρόμιο της Ζακύνθου χρησιμοποίησαν λιγότεροι κατά 14,04% επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά στις ανατολικές αγορές, η κίνηση από τη Ρωσία παρουσιάζει μεγάλη πτώση που φτάνει το 83,26%, η οποία χαρακτηρίζεται πάντως αναμενόμενη.
Το καλύτερο εξάμηνο όλων των εποχών
Αισιόδοξα μηνύματα στον τουρισμό, παρά το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας λόγω των πολιτικών εξελίξεων, φέρνει η απογείωση της αεροπορικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με το πρώτο 6μηνο του 2015 να χαρακτηρίζεται το καλύτερο όλων των εποχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος», το αεροδρόμιο προσέγγισε τους 8 εκατ. επιβάτες, αντί 6,4 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23%.
Η κίνηση εσωτερικού, στο συγκεκριμένο διάστημα έφθασε τους 2.886.832 επιβάτες αντί 2.267.970 επιβάτες στο πρώτο εξάμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 27%.
Η κίνηση του εξωτερικού για το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασε τους 5.086.256 επιβάτες αντί 4.202.538 επιβάτες που ήταν πέρυσι, αύξηση δηλαδή 21%. Στο εξάμηνο, οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αύξηση κατά 18%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν άνοδο 28%.
Το εξάμηνο έκλεισε με βελτιωμένες τις επιδόσεις του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του οποίου η κίνηση έφτασε σχεδόν τους 1,88 εκατ. επιβάτες, αντί 1,5 εκατ. το 2014, δηλαδή με αύξηση 21,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, τον Ιούνιο του 2015, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι διεθνείς επιβάτες, αυξήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα κατά 24,3% και 20,6% αντίστοιχα.
Ειδικότερα, η κίνηση εσωτερικού τον μήνα Ιούνιο έφθασε τους 660.759 επιβάτες, αντί 531.704 Ιούνιο 2014, ενώ στην κίνηση εξωτερικού 1,2 εκατ. επιβάτες, αντί 1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 10%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες παρουσίασαν άνοδο κατά 29%.
Επίσης, αύξηση 18,2% παρουσίασαν τον Ιούνιο και οι πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014, φθάνοντας τις 18.000, με τους τομείς εσωτερικού και εξωτερικού να σημειώνουν αύξηση κατά 18,7 % και 17,8% αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι πτήσεις εσωτερικού τον μήνα Ιούνιο έφθασαν τις 7.840 έναντι 6.606 που ήταν τον Ιούνιο 2014 και εξωτερικού 10.169 έναντι 8.633.
Συνολικά, για το εξάμηνο του 2015, ο αριθμός των πτήσεων πλησίασε τις 80 χιλιάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 17,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με όλους τους μήνες να παρουσιάζουν συνολικά παρόμοια επίπεδα ανόδου. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 13,9% και 20,1% αντίστοιχα.
πηγή: www.naftemporiki.gr