Ο γαλαξίας Dragonfly 44 έβαλε έναν τεράστιο γρίφο στους επιστήμονες: πώς γίνεται να έχει μάζα όση ο δικός μας γαλαξίας αλλά μόλις το 1% των άστρων του; Η απάντηση είναι ότι ο Dragonfly 44 μάλλον είναι ο πιο σκοτεινός γαλαξίας του γνωστού σε μας Σύμπαντος και αποτελείται κατά 99,99% από σκοτεινή ύλη!
Ο Dragonfly 44 βρίσκεται σε ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών, το σμήνος του Κόμη (Coma). Ο Κόμης βρίσκεται σε απόσταση 320 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς, περιλαμβάνει 47 γαλαξίες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι πολύ χαμηλής φωτεινότητας.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Πιέτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου του Γέιλ μελέτησαν τον γαλαξία αυτόν και δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters». Η… σκοτεινή ανακάλυψη τους αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα στην προσπάθεια των επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς δημιουργίας των γαλαξιών.
Η σκοτεινή ύλη είναι ένα από τα… φαντάσματα της επιστήμης της αστρονομίας. Οι επιστήμονες δεν την έχουν δει ποτέ αλλά συμπεραίνουν την ύπαρξή της από έμμεσες παρατηρήσεις. Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για αυτήν. Ο όρος εισήχθη στην αστρονομία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930, σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να συμπληρώσουν τα κενά που άφηναν οι παρατηρήσεις τους για την κίνηση των γαλαξιών, κενά που δεν μπορούσε να εξηγήσει η μάζα και η βαρύτητα ως μεγέθη.
Το τι είναι η σκοτεινή ύλη παραμένει ωστόσο άγνωστο μέχρι σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά. Κάποιες από τις ιδιότητές της είναι ότι δεν εκπέμπει, δεν ανακλά και δεν διαθλά την ακτινοβολία.
Πάντως το Σύμπαν μας υπολογίζεται ότι αποτελείται κατά 5% από τη γνωστή σε μας, ορατή ύλη, κατά 27% από τη σκοτεινή ύλη και το υπόλοιπο από την επίσης μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια.
Πηγή: news.gr