Αρχηγοί κρατών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, μέλη της παγκόσμιας ελίτ, καλλιτέχνες, συρρέουν στο Νταβός, όπου την Τρίτη ανοίγει η αυλαία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που «μεταμορφώνει» το ελβετικό θέρετρο των Άλπεων σε ένα επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο. Φέτος, το Φόρουμ διεξάγεται με φόντο τις εξελίξεις που φέρνει το Brexit, αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παίρνει στα χέρια του την διακυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διεξάγεται κάθε χρόνο στην ελβετική πόλη, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, αλλά και πάρτι και επίσημα δείπνα, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς τίθενται προς συζήτηση οικονομικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν τις τύχες ολόκληρου του πλανήτη.
Η ελβετική πόλη των 11.000 κατοίκων μετατρέπεται για λίγες μέρες κάθε χρόνο σε φρούριο, προκειμένου να φιλοξενήσει με ασφάλεια αρχηγούς κρατών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο.
Φέτος, η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου, με θέμα «Υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις».
Σε αυτήν θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς, που θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της, στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας. Η Επιτροπή, στη συζήτηση αυτή, θα παρουσιάσει και θα προωθήσει τις προτεραιότητες και τα μέτρα πολιτικής της.
Σχεδόν 3.000 άτομα, από 90 διαφορετικές χώρες, εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν στο Νταβός για το Φόρουμ, στο οποίο θα υπάρχουν σημαντικές παρουσίες και ηχηρές απουσίες.
Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Σι Ζιπίνγκ, ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που θα δώσει το «παρών» στην ιστορία του Φόρουμ, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν θα παρευρεθεί στο Νταβός η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ αναμένεται να υποστηρίξει την παγκοσμιοποίηση, ενώπιον της αυξανόμενης δημόσιας αντίθεσης στο οικονομικό φαινόμενο στη Δύση, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) στο Νταβός σήμερα η οποία θα τονίσει τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο του Πεκίνου στον κόσμο.
Η παρουσία του Σι, μια ιστορική “πρωτιά” για κινέζο ηγέτη στην ετήσια συνάντηση πολιτικών ηγετών, διευθυντικών στελεχών και τραπεζικών, σημειώνεται ενώ ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συνεργασία σε θέματα εμπορίου και αλλαγής κλίματος αμφισβητείται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
Η Ευρώπη, στο μεταξύ, είναι απορροφημένη με τα δικά της προβλήματα, από το Brexit και τις βομβιστικές επιθέσεις μέχρι μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται φέτος και στις οποίες μπορεί να αναδειχθούν λαϊκιστές αντίθετοι προς την παγκοσμιοποίηση.
Αυτά έχουν αφήσει ένα κενό το οποίο φαίνεται πρόθυμη να συμπληρώσει η Κίνα. Φέτος στο Νταβός θα συμμετάσχουν αρκετά στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επί μέρους συνεδριών είναι αφοσιωμένες στην Ασία, μεταξύ των και μία με τον τίτλο “Η Ασία Αναλαμβάνει τα Ηνία”.
“Ελπίζουμε ότι στον νέο αυτό κόσμο η Κίνα θα αναλάβει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική ηγετική θέση”, είπε ο ιδρυτής του ΠΟΦ στο πρακτορείο Reuters Κλάους Σουάμπ, “οπότε εν μέρει είναι πολύ συμβολικό να έχουμε εδώ τον πρόεδρο της Κίνας”.
Η συμμετοχή του Σι σημειώνεται κατά τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ του Πεκίνου και του εν αναμονή προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εγκαθίσταται την Παρασκευή, την τελευταία μέρα εργασιών του συνεδρίου στο Νταβός.
Ο ίδιος ο Σι δεν αναμένεται να ανταπαντήσει σε επικριτικές για την Κίνα δηλώσεις του Τραμπ αλλά να εστιαστεί στο θέμα της συνεργασίας. “Ο προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και η αποπαγκοσμιοποίηση δείχνουν αυξητικές τάσεις. Δεν είναι καλό για την εγγύτερη οικονομική συνεργασία παγκοσμίως”, έχει πει ο Σι. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο και θα μπορούσε να υποστεί μεγάλη ζημιά από ένα νέο κύμα προστατευτισμού.
Οι φόβοι οικονομικών προβλημάτων στην Κίνα τάραξαν τις παγκόσμιες αγορές κατά το περσινό συνέδριο στο Νταβός, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα για τους συνεχιζόμενους κινδύνους στην οικονομία της χώρας, που περιλαμβάνουν τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας σε κυβερνητικές δαπάνες, τον δανεισμό-ρεκόρ από κρατικές τράπεζες και μια αναβράζουσα αγορά ακινήτων.
Πηγή: cnn.gr