Η Ολλανδή φωτογράφος Noustha Koeckhoven για τις ανάγκες του πρώτου της παιδικού βιβλίου “Wonderwater” με υποβρύχιες φωτογραφίες, ταξίδεψε στη Μποναίρ της Καραϊβικής αναζητώντας το τέλειο υποθαλάσσιο σκηνικό.
Η νεαρή φωτογράφος αποφοίτησε με άριστα από την Ακαδημία φωτογραφίας του Άμστερνταμ και στο τελευταίο έτος εξειδικεύτηκε στην υποβρύχια φωτογράφιση.
“Οι φωτογραφίες μου είναι πολύχρωμες και παιχνιδιάρικες” λέει στη HuffPost Greece η 24 φωτογράφος. “Για εμένα είναι μια πρόκληση να αφήνω τους θεατές να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες μέσα από τις φωτογραφίες.”
Ρωτώντας την για τη διαδικασία των φωτογραφιών ανέφερε: “Στην αρχή οι φωτογράφιση έγινε μέσα σε πισίνα. Τα πάντα ήταν μέσα στο νερό: Τα ποδήλατα, τα παιδιά, οι γοργόνες, ένα γραφείο, περιοδικά, όμορφα φορέματα. Αλλά κάτι έλειπε. Ένα όμορφο φόντο. Ζω στην Ολλανδία. Εδώ η θάλασσα είναι πολύ θολή. Άρχισα να αναζητώ άλλες επιλογές. Έτσι βρήκα το όμορφο νησί Μποναίρ. Η θάλασσα είναι καθαρή, μπορείς να προσεγγίσεις τα όμορφα μέρη από την ακτή χωρίς να χρησιμοποιήσεις μια βάρκα, υπάρχουν φιλικοί και εξυπηρετικοί άνθρωποι και όμορφα κοράλλια και ψάρια. Αποτέλεσμα ήταν να ταξιδέψω στο Μποναίρ και να μείνω για δύο μήνες.”
“Μέσα από το διαδίκτυο γνώρισα μια Ολλανδή συγγραφέα, την Remda Spoelstra με την οποία και συνεργάστηκα. Της είπα τις ιδέες που έχω: “Θέλω να να κάνω μια υποβρύχια φωτογράφιση με ένα μεγάλο μπαλόνι στο νερό”, “Μια ξύλινη σκάλα θα έδειχνε όμορφη μέσα στο νερό. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια;”. Πριν πάω στη Μποναίρ, δημιουργήσαμε εννέα ευφάνταστες ιστορίες. Έτσι γνώριζα ακριβώς τι χαρακτήρες ήθελα να φωτογραφίσω. Στη βαλίτσα μου πήρα πολλά παιδικά ρούχα. Τα κουστούμια ήταν ραμμένα από τη μητέρα μου. Πολλές ουρές γοργονών αλλά και μια υποβρύχια μαϊμού”, καταλήγει.
Ταξιδεύοντας στο νησί η νεαρή φωτογράφος δε γνώριζε κανέναν αλλά όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα της και ήθελαν να τη βοηθήσουν. “Συνεργάστηκα με ένα σχολείο στη Μποναίρ. Μέσω αυτού έβαλα μια αγγελία στην εφημερίδα τους. Πολλά από τα παιδιά υπέγραψαν. Έκανα ένα κάστινγκ στο οποίο συμμετείχαν εξήντα παιδιά. Δοκιμάσαμε τις ικανότητές τους στο νερό, αν ταίριαζαν στους χαρακτήρες του βιβλίου και αν είναι ενθουσιασμένα. Τελικά επέλεξα εννέα από αυτά.”
Πόσο χρόνο χρειάστηκες για τη φωτογράφιση ρωτάω: “Περάσαμε πολύ χρόνο με τα παιδιά στο νερό. Μερικές φορές έπρεπε να ξεκουραστούν. Ο φίλος μου τα έπαιρνε στην αγκαλιά του. Μας βοήθησε πάρα πολύ με τις υποβρύχιες φωτογραφίες. Όλες τις φωτογραφίες τις τράβηξα φορώντας αναπνευστήρα και μάσκα καταδύσεων.
Το φωτογραφικό αυτό έργο ήταν η πτυχιακή μου εργασία στην Ακαδημία Φωτογραφίας. Στη συνέχεια όμως έγινε μεγαλύτερο και μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να φτιάξω το δικό μου βιβλίο με ιστορίες: Το “Wonderwater”.” αναφέρει η Noustha Koeckhoven.
Όσο αφορά το τι σχεδιάζει για το μέλλον μας λέει: “Θέλω να ταξιδεύω πολύ και να συνεργαστώ με σπουδαίους ανθρώπους.”
Πηγή: huffingtonpost.gr