Το κοινοβούλιο στην Ελλάδα ενέκρινε νέο πακέτο λιτότητας που περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές, αυξήσεις τιμών και ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η Αθήνα πρέπει να εξοικονομήσει συνολικά 5.4 δισ. ευρώ για να ξεκλειδώσει τη νέα ροή χρηματοδότησης από το πακέτο οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές.
Το νέο πακέτο που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο, περιλαμβάνει τις αυξήσεις φόρων, λιτότητα και ένα υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται σχεδόν ολόκληρη την κρατική περιουσία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είδε και τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης να ψηφίζουν για τις αλλαγές, με τα 145 μέλη της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και να καταψηφίζουν τα μέτρα. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε πριν από το Eurogroup της Τρίτης, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει τη δόση για την υπερχρεωμένη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία με την ΕΕ, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί ότι θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Το 7.000 νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυξήσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας από το 23% στο 24% για τα τρόφιμα και τα ποτά και πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό, ίντερνετ, τηλεπικοινωνίες, τσιγάρα και αλκοόλ θα είναι πιο ακριβά. Οι τουρίστες θα πληρώνουν έναν έξτρα φόρο για τα ξενοδοχεία και υψηλότερα εισιτήρια για την είσοδό τους στα μουσεία.
Το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ελέγχεται από τους δανειστές, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση, θα διαχειρίζεται την πώληση κρατικής περιουσίας. Ακόμη ένα σημείο που προκαλεί αντιπαραθέσεις περιλαμβάνει τον «κόφτη», τον μηχανισμό που αυτόματα θα κόβει τις κρατικές δαπάνες σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά ξεφεύγουν από τους στόχους.
Τα κόμματα που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα, είπαν ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και άσκησαν σκληρή κριτική τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις που έδινε ο Τσίπρας πριν κερδίσει τις εκλογές το 2015.
Έντονες αντιδράσεις και επεισόδια είχαν προκληθεί στην Αθήνα στις 8 Μαΐου, όταν η κυβέρνηση είχε περάσει από τη βουλή νομοσχέδιο με παρόμοιες περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις φόρων για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 3,6 δισ. ευρώ, τα χθεσινά μέτρα θα εξοικονομήσουν 1.8 δισ. ευρώ και εγγυώνται ότι η Ελλάδα θα λάβει τη νέα χρηματοδότηση από τους δανειστές της.
Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η Βασιλική Κατριβάνου ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη βουλευτική της έδρα.
Η κ. Κατριβάνου, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών ψήφισε “ναι” επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο απόψε στη Βουλή, αλλά καταψήφισε το λεγόμενο υπέρ-ταμείο και τον «κόφτη», προκαλώντας έτσι δυσφορία και στην κυβέρνηση και στο κόμμα.
Συγκεκριμένα, η ανάρτηση της κ. Κατριβάνου αναφέρει:
“ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.
Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας• ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»• αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.
Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.
Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά• έναν βίο αξιοβίωτο.
Βασιλική Κατριβάνου”
Ο Γιώργος Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα
Ο Γιώργος Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα της παραιτηθείσας από το βουλευτικό αξίωμα Βασιλικής Κατριβάνου, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.