Οι αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας εκκένωσαν ένα κτίριο σήμερα το οποίο τελούσε υπό κατάληψη ως διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου εργασιακής μεταρρύθμισης που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρησή της τα ξημερώματα, ενώ χρησιμοποίησε την σκάλα πυροσβεστικού οχήματος για να μπει στο κτίριο μέσω της στέγης ενός δημόσιου κτιρίου στην Ρεν και να απομακρύνει τους καταληψίες.
Έπειτα από πορείες με αρκετές βίαιες συγκρούσεις και 82 συλλήψεις την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε την βία και τον βανδαλισμό γραφείων κομμάτων και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Νάντη.
«Αυτοί οι βάνδαλοι είναι αφόρητοι», είπε ο Βαλς, προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στα δικαστήρια ώστε να τιμωρηθούν σκληρά.
Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, πριν από αρκετές εβδομάδες λόγω των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
Συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς καλούν σε νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, μεταφορές, αεροδρόμια και διυλιστήρια.
«Η κυβέρνηση έχει στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της, τα περισσότερα συνδικάτα είναι απέναντι της και η νεολαία επίσης», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ.
Άλλα μέλη του CGT διατύπωσαν πρόταση για κυλιόμενες απεργίες από το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας πως το νέο νομοσχέδιο ενθαρρύνει τους εργοδότες να σταματήσουν να πληρώνουν υπερωρίες.
Ακόμη και οι αστυνομικοί σχεδιάζουν παράσταση διαμαρτυρίας, την επόμενη εβδομάδα, για την αυξανόμενη επιθετικότητα που υφίστανται ενώ κάνουν υπερωρίες μετά τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους εργοδότες να παρακάμπτουν τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, με ατομικές συμβάσεις.
Την τελευταία φορά που η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν το 2011, όταν ο Σαρκοζί πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολύ περισσότερους σε σχέση με αυτούς του 2011.