Με νέες προτάσεις η Ελλάδα στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα

Σε νέα τηλεδιάσκεψη στις 12:30 το πρωί της Τετάρτης προχωρούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εξεταστεί με περισσότερες λεπτομέρειες η νέα πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά, την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία και ενώ έχουν επιβληθεί capital controls στις ελληνικές τράπεζες.

cats

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα Τρίτη επίσημο αίτημα για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους και σύντομη τεχνική παράταση ώστε να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις. Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν έγινε δεκτή, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φάνηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο νέου προγράμματος από τον ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Μιλώντας στο Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

«Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά», δήλωσε στο Reuters. Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».

Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου το χαρακτήρισε «εσωτερικό πολιτικό ζήτημα», αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθεί πριν συμφωνηθεί το όποιο νέο πρόγραμμα, ιδίως διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του «όχι».

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα και κατόπιν να δούμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα και πώς» , δήλωσε.

«Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε. Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μια κήρυξη αθέτησης πληρωμών από μέρους την Ελλάδα δεν θα οδηγούσε κατ’ ανάγκην στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση», είπε.

Η ανακοίνωση του ESM

Να σημειωθεί ότι ο ESM απέρριψε το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για ολιγοήμερη τεχνική παράταση στο υπάρχουν πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας του EFSF εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών). Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δανειακή δόση του EFSF, ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα, και τα 10,9 δισ. για την κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης τραπεζών θα ακυρωθούν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δραγασάκης: Τελματωμένο το προηγούμενο πρόγραμμα

Στο αίτημα κατάθεσης νέας πρότασης αναφέρθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, το οποίο θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι σημασία τώρα έχουν οι επιλογές και οι πράξεις που θα ανοίξουν θετικές προοπτικές για τη χώρα και την Ευρώπη.

«Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να βρούμε λύση όχι στη βάση της υποταγής ή της τυφλής ρήξης» είπε. Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε επίσης ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε τομείς όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία- και τόνισε ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

«Εξ’αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση», είπε, η οποία «έλειπε από μέρους των θεσμών».

Ο κ. Δραγασάκης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος. «Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, εάν υπήρχε πολιτική βούληση.

Μέρκελ: Πρώτα το δημοψήφισμα και μετά οι συζητήσεις

Την ίδια ώρα, αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα προτού ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα ήταν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία αρνείται να συζητήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης πριν γίνει το δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

 

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.