Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην “επιλογή” προσφύγων από τις χώρες- μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική “αγορά ανθρώπων”, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων -κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία- στις 28 χώρες-μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτοι 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από την Ιταλία στη Σουηδία.
Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια “προτίμηση” στους χριστιανούς πρόσφυγες, ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις “χριστιανικές αξίες” της Ευρώπης.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες, επειδή αυτές έχουν θέσει “ρατσιστικά κριτήρια”, όπως τα χαρακτήρισε. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες αυτές.
«Οι απόψεις όπως, “θέλουμε 10 χριστιανούς” ή “75 μουσουλμάνους” ή “τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά” προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά» είπε ο κ. Μουζάλας, καλώντας τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρές ποσοστώσεις, “γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα μετατραπεί σε μια αγορά ανθρώπων και η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό”.
Πολλές χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στην Ελλάδα, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές διστάζουν να τους αντιμετωπίζουν συστηματικά ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τους αποκλείουν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. “Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Αφγανοί έρχονται για να βρουν καλύτερη δουλειά. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος πόλεμος (στο Αφγανιστάν), δεν είσαι ασφαλής πουθενά, αυτή είναι η πραγματικότητα” τόνισε ο κ. Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων -τα λεγόμενα και hotspots-, που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα μήνα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ελπίζει ότι θα γίνεται μετεγκατάσταση 10.000 ανθρώπων κάθε δύο μήνες ή 70.000 κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος στους ελέγχους των συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Αθήνα δεν μπορεί νομίμως να κρατάει τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την πορεία τους. “Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ροή δια της θαλάσσης. Θα έπρεπε να βυθίζουμε τα σκάφη. Χρειαζόμαστε νόμιμους τρόπους, διαφορετικά οι διακινητές θα ελέγχουν τη ροή” είπε.
Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της “κίνητρα και ανταμοιβές”, όπως οικονομική στήριξη για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, και είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών τους.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι “αν αύριο πέσει η Δαμασκός”, καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες. “Η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί”, κατέληξε.