Των επιλογών της κυβέρνησης για το ζήτημα της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπεραμύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πως «η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα είναι ο επίλογος της ήττας του».
Ακόμα, υποστήριξε πως η συζήτηση στη Βουλή θα είναι ενδιαφέρουσα. «Θα μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί με ευθύτητα, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη υπηρεσία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα επιμένει, «γιατί πώς θα μαθαίναμε τα πραγματικά γεγονότα για την μικρή Μαρία, χωρίς τη συμβολή της ΕΥΠ».
Κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Νίκου Παππά, ο πρωθυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να να μιλήσει για όλα όσα σιωπούν όλο αυτό το διάστημα, όπως για το αν πήραν από τον κ. Καλογρίτσα όσα τους καταλογίζει η γραμματέας του. «Γιατί πρέπει ένας υπουργός να συναναστρέφεται με έναν επιχειρηματία με offshore όπως ο κ. Αρτεμίου;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε απαντώντας στον κ. Τσίπρα για την φράση του «Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» σημειώνοντας πως «ναι, υπάρχουν και δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο». Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Novartis, μιλώντας για την σύλληψη ενός από τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες».
Σε σχόλιο του για τις επερχόμενες εκλογές, είπε πως «είναι οι σημαντικότερες της μεταπολίτευσης. Η παγίδα της απλής αναλογικής απειλεί τον τόπο με το σαράκι της ακυβερνησίας. Κάτι που σημαίνει ότι εξαρχής δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα ανέξοδης διαμαρτυρίας. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα και η δεύτερη θα επιβεβαιώσει την εντολή του ελληνικού λαού να είναι κυβέρνηση τη νέα τετραετία η ΝΔ. Ένα ψηφοδέλτιο, της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ» συμπλήρωσε.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε πως «η Κρήτη από άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα.
Με την κοινωνία ενωμένη και τους πολίτες απαλλαγμένους από βάρη που δεν τους ανήκαν και υπερήφανους σε μία πατρίδα ισχυρή και δημιουργική όσο ποτέ. Ζητούμενο στις εκλογές του 2019 ήταν η σταθεροποίηση και η ανάταξη. Τώρα γίνεται ήδη πράξη η σταθερότητα και η διαρκής ανάπτυξη.
Καθώς κλείνει η πρώτη κυβερνητική μας θητεία με τα αποτελέσματά της να γίνονται διαβατήριο για τη δεύτερη. Είχα πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους και εισφορές. Είχα υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και επενδύσεις και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Είχα υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και την έχουμε με τα rafale, τα viver, τις Belh@rra και τις συμμαχίες μας. Μέσα από το ψηφιακό κράτος έχουμε ήδη διεκπεραιώσει 1,2 δισ. αυτόματες συναλλαγές, αντί για την ταλαιπωρία στις ουρές.
Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που σας υποσχέθηκα και την υλοποιούμε. Μία Ελλάδα στην οποία τα αυτονόητα δεν είναι ζητούμενα, με συντάξεις που εκδίδονται επιτέλους στην ώρα τους, με νηπιαγωγεία από τα 4, με πρότυπα σχολεία και επαγγελματικά λύκεια, με πανεπιστήμια που ανήκουν στους φοιτητές και όχι στους μπαχαλάκηδες καταληψίες. Μετά από 42 μήνες μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω, ναι, το είπαμε και το κάναμε».
Για την οικονομία
Μιλώντας για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «απέναντι σε όλα αυτά τα οποία μας έτυχαν η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρις σε ένα πρόγραμμα στήριξης που συνολικά ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ. Το γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ευάλωτες συμπολίτες μας. Θα ήταν βολικό άλλοθι να κρυφτεί κάποιος πίσω από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που λύγισαν και τα πιο ισχυρά κράτη. Την ώρα που κάναμε τις δυσκολίες ευκαιρίες, δεν ξεφύγαμε γραμμή από όσα υποσχεθήκαμε. Είναι κάτι το οποίο όλοι οι Έλληνες μας το αναγνωρίζουν. Πρόκειται για έναν απολογισμό εμπιστοσύνης. Δεν λείπουν βέβαια λάθη και αστοχίες. Υπάρχουν για να διορθώνονται και να ξεπερνούνται. Όταν εντοπίζεις πώς έσφαλες, μπορείς να μετουσιώσεις τις αδυναμίες σε θετικές ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει να σφυρηλατήσεις ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον πολίτη. Είναι σημαντικό να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε αλλά και να ζυγίζουμε και από πού ξεκινήσαμε».
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «σήμερα η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχει σημειώσει τη σημαντικότερη μείωση χρέους, κινείται εκτός κάθε πλαισίου εποπτείας, σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων, σημειώνει ρεκόρ εξαγωγών, ενώ η ανεργία σήμερα έχει πέσει στο 11,4 % και σήμερα θα κινείται σε μονοψήφια νούμερα».
«Τα στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια θα συνεχιστούν»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας πως «έχει σημασία για όλους μας. Εσείς ξέρετε καλύτερα ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερες εισφορές. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε. Σε ορισμένες παρεμβάσεις μας πήγαμε πέρα και πάνω από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, για πρώτη φορά καλύτερες αποδοχές ύστερα από 12 χρόνια. Την 1η Απριλίου, θα έχουμε την 3η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιλογής μας. Να αυξάνουμε το δημόσιο πλούτο και να επιστρέφει στον πολίτη.
Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ, όμως εδώ στην Κρήτη ξέρετε ότι έχουμε υποδεχθεί 1893 νέους επαγγελματίες υγείας και σύντομα θα έρθουν καινούργιοι νοσηλευτές. Μόνο στην Κρήτη ήρθαν ως μόνιμο προσωπικό 2689 δάσκαλοι και καθηγητές» συμπλήρωσε.
Ακόμα, δήλωσε πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, το εισαγόμενο κύμα που πολιορκεί τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού. Αρκετοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται. Απέναντι σε αυτή την απειλή έχουμε υψώσει και θα εξακολουθήσουμε να υψώνουμε όλο και πιο πολλά αναχώματα. Πιστεύω ότι και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να μη παραδεχθεί ότι αντισταθμίσαμε τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποφύγαμε τα χειρότερα.