Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα – Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υπουργού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το λάθος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποκάλεσε Μακεδονία την πΓΔΜ.

Την παραίτηση του κ. Μουζάλα ζήτησε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. «Εδώ που έχουμε φτάσει, η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα μεγάλο ατόπημα. Στην πολιτική αυτά που λέμε οφείλουν να έχουν και επιπτώσεις. Η κυβέρνηση να δώσει λύση μέσα στην ημέρα. Δεν μπορεί το θέμα να σέρνεται» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό τονίζοντας μάλιστα πως «ο κ. Μουζάλας θα έπρεπε να είχε μάλιστα παραιτηθεί γιατί απέτυχε και ο ίδιος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παντελώς αναποτελεσματική, αμήχανη και μοιραία» για να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου, χρεώνοντάς της τεράστια ανεπάρκεια, από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, την τεράστια καθυστέρηση στην ταυτοποιήση και τη δημιουργία hot spot, την άρνησή της να προχωρήσει στον διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες και έκανε λόγο για αδυναμία να προχωρήσει σε μια αποτρεπτική πολιτική.

«Η κατάληξη της τραγικής ανεπάρκειας είναι η απουσία της κυβέρνησης από το κολαστήριο στην Ειδομένη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη θα έπρεπε να αποτρέψει τους χιλιάδες ανθρώπους να πάνε εκεί.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, έκανε λόγο για ανυπαρξία του κράτους και κάλεσε την κυβέρνηση να εκκενώσει την Ειδομένη και να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε κλειστές δομές.

«Υπάρχει συνολική ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς το πρόβλημα την ξεπέρασε τελείως. Αυτές οι εικόνες είναι ντροπή, η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο» τόνισε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτησεις που του είχε θέσει η ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Ζητήσαμε συγκεκριμένο μηχανισμό που θα οδηγούσε στην αποσυμφόρηση του προβλήματος. Ειμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις αύριο στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος διχασμός στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κουμουτσάκος: Θα ζητηθεί παραίτηση Καμμένου;

Απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου για τις δηλώσεις Μουζάλα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter, επιχειρεί να ενισχύσει την κυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μουζάλα και αναφέρει ότι εάν όπως είπε «το Μαξίμου η ΝΔ ασκεί υποκριτική και υπονομευτική αντιπολίτευση, φαντάζομαι ότι σήμερα θα ζητήσουν την παραίτηση του Πάνου Καμμένου».

Την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ζήτησε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, να περάσει με μία συγγνώμη το χθεσινό. Ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός της κυβερνήσεως της Ελλάδας και για πρώτη φορά υπουργός της ελληνικής κυβερνήσεως αμφισβητεί την εθνική γραμμή, όπως είχε χαραχθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή».

«Άρα ο κ. Μουζάλας πρέπει να παραιτηθεί γιατί αν δεν παραιτηθεί θα είναι σαν άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι είναι σωστή η αντίδραση του Πάνου Καμμένου που ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος δεν θα πρέπει να υποχωρήσει.

Παπαδημούλης: Δεν είναι ώρα για παραιτήσεις

Με ανάρτησή του στο twitter ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση και την «Αναταραχή για το λάθος Μουζάλα» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και μάχης για το προσφυγικό. Όχι για παραιτήσεις».

Κουράκης: Ήταν μία ατυχής στιγμή

«Ήταν μια ατυχής στιγμή και τίποτα περισσότερο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», αφού τόνισε ότι το ζήτημα με την ονομασία της πΓΔΜ δεν είναι ασήμαντο, εκτίμησε ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω έκταση, καθώς –όπως είπε– αυτή τη στιγμή απασχολούν τη χώρα τόσα άλλα ανοιχτά θέματα.

Μάλιστα, επέκρινε τη ΝΔ για το γεγονός, όπως επισήμανε, ότι ενώ ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε το λάθος του, η αξιωματική αντιπολίτευση διογκώνει το θέμα για να δημιουργήσει πρόβλημα και να αποδυναμώσει τον υπουργό. «Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κουμουτσάκο ήταν χειρότερο. Να πέσουν και να εκμεταλλευτούν μια ατυχή στιγμή στην παραδρομή του λόγου» είπε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς και ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτό το ζήτημα επί δεκαετίες δεν μπόρεσαν να το λύσουν και έχουν καταστραφεί συμμαχίες και διπλωματικές ενέργειες όλο αυτό το διάστημα».

Για τα αποτελέσματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, είπε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν η Ελλάδα θα πρέπει να «κρατάει μικρό καλάθι», με δεδομένο –όπως υπογράμμισε– ότι πολλές χώρες έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της Τουρκίας στην ΕΕ είναι υπερβολικές.

Εξάλλου, ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε υπερβολικές και τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές και το ΔΝΤ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της ελάφρυνσης του χρέους, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία –όπως είπε- η χώρα και οι πολίτες κόβουν από το υστέρημά τους για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Στο μεταξύ, ο κ. Κουράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεκδίκηση του παλιού στρατοπέδου «Καρατάσου», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, από ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, για την κατασκευή γηπέδου και εμπορικού κέντρου. «Τα στρατόπεδα “Καρατάσου” και “Παύλου Μελά” είναι χώροι οι οποίοι προορίζονται, τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου, να γίνουν τόποι πρασίνου και αθλητισμού και να αποδοθούν στους δήμους και οποιαδήποτε άλλη σκέψη και μετατροπή σε άλλες χρήσεις θα πρέπει να εγκαταλειφθεί» σημείωσε.

Κυρίτσης: Αποδυναμώνεται η ελληνική θέση

«Ο άνθρωπος που έχει επωμιστεί το προσφυγικό και μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής το να αποδυναμώνεται η θέση του δεν κάνει καλό στην προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή» είπε ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό.

 

Κύρτσος: Θα ζήταγα παραίτηση Μουζάλα για άλλους λόγους

Τη διαφωνία του με το αίτημα παραίτησης Μουζάλα εξέφρασε ο Γιώργος Κύρτσος. «Εγώ θα είχα ζητήσει παραίτηση Μουζάλα για άλλους λόγους επειδή ανέδειξε το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας και της πΓΔΜ, είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Εάν μας ενδιαφέρει η γενική εικόνα η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα αναδεικνύει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας και των Σκοπίων» είπε ο ευρωβουλευτής.

Την παραίτηση Μουζάλα ζητάει η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ

Την παραίτηση του υπουργού ζητά με ανακοίνωσή της η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, τονίζοντας ότι σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών ανακατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, δεν συγχωρούνται «γκάφες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των Ελλήνων της Αμερικής στο Μακεδονικό ζήτημα, απαιτεί την άμεση παραίτηση του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών ανακατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, δεν συγχωρούνται «γκάφες». Η απολογία «παρασύρθηκα» δεν στοιχειοθετεί επαρκή δικαιολογία σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της κυβέρνησης του στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που μέλος της υποπίπτει σε σχετικό ατόπημα. Τη στιγμή που η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών δίνει μάχη για την αναίρεση της αναγνώρισης της Π.Γ.Δ.Μ. με το όνομα Μακεδονία, είναι αδιανόητο στελέχη της κυβέρνησης να αποκαλούν την γείτονα «Μακεδονία» και να ενισχύουν την προπαγάνδα και επιχειρηματολογία της. Αντιθέτως θα έπρεπε με κάθε πρόσφορο μέσο τα μέλη της κυβερνήσεως να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και άμεσα τα προβλήματα που δημιουργεί το κράτος-μόρφωμα της Π.Γ.Δ.Μ. στην περιοχή των Βαλκανίων και να εργασθούν για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.