Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η οργισμένη καταγγελία του λιμενάρχη Λέσβου
Φωνή απόγνωσης, αγανάκτησης και οργής προς την ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την κυβέρνηση από τον κεντρικό λιμενάρχη Λέσβου!
Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, πλοίαρχος Νικόλαος Πασσάδης, τη Δευτέρα, με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας, το οποίο κοινοποίησε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατήγγειλε την παρουσία των μεταναστών στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο λιμενάρχης.
Κοιμούνται στο λιμάνι
Μετά την κραυγή αγωνίας του λιμενάρχη, την Τρίτη στη Λέσβο έγινε έκτακτη σύσκεψη των τοπικών φορέων, κατά την οποία παρουσιάστηκε όλη η τρέχουσα κατάσταση και η αδυναμία των λιμενικών αρχών να αντιμετωπίσουν τα νέα «κύματα» προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η κατ’ ουσίαν άρνηση των διαχειριστών στο hotspot της Μόριας να δεχθούν επιπλέον κόσμο, καθώς αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 4.000 πρόσφυγες.
«Αυτήν τη στιγμή είμαι αναγκασμένος να έχω γύρω στα 100 άτομα στο λιμάνι» είπε στους τοπικούς φορείς ο λιμενάρχης κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης.
Η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στις ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο 24ωρο έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στις δομές – οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί σε λίγο θα κοιμούνται… στις σκεπές.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες στο νησί ξεπερνά τους 5.000, αγγίζοντας πλέον τους 5.226 ανθρώπους. Αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνά το 15% των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης.
Τα 462 άτομα που πέρασαν με δουλεμπορικά και φουσκωτά σε Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο τη Δευτέρα αποτελούν την πιο μεγάλη προσέλευση μεταναστών το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, η οποία ξυπνά «εφιαλτικές» αναμνήσεις από το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, οπότε καθημερινά στα νησιά έφθαναν κατά μέσο όρο δύο με δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι.
«Γέμισε» η Μυτιλήνη
Αγανάκτηση και διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία παρατηρείται μεταξύ των κατοίκων της Λέσβου. Οι νέες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια (165 το τελευταίο 24ωρο) επιτείνουν την ήδη απαράδεκτη κατάσταση στους «ξεχειλισμένους» καταυλισμούς πρώτης υποδοχής, όπου έχει προκληθεί «μπλακ άουτ», με συνέπεια οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο να παραμένουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπό αστυνομική επιτήρηση έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής στο hotspot της Μόριας!
Όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί και λιμενικοί που τους συνόδευαν, άνδρες, γυναίκες και μωρά περίμεναν επί ώρες πεινασμένοι μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στο hotspot δίχως οι υπεύθυνοι του καταυλισμού να τους επιτρέπουν να πάνε καν στην τουαλέτα!
«Έχουμε θέσει το ζήτημα με όλους τους τρόπους στην κεντρική διοίκηση. Υπάρχει ανησυχία στους πολίτες και αυτή η ανησυχία μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε για τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου» λέει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου.
Την ήδη ανεξέλεγκτη κατάσταση επιτείνει η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των περίπου 8.000 αιτήσεων για άσυλο που έχουν υποβληθεί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η οποία θυμίζει «ρυθμούς χελώνας».
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα νησιά φεύγουν άτομα μεμονωμένα με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά μη αντέχοντας άλλο την πολύμηνη αναμονή και ελπίζοντας σε κάποιον… δουλέμπορο που θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ.
Εκβιάζει η Τουρκία
Επιπλέον την έντονη ανησυχία ενισχύουν και οι νέοι εκβιασμοί των «γειτόνων» σχετικά με την περιβόητη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που εξακολουθεί να φαντάζει μετέωρη ως προς την υλοποίησή της.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι, σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε κάποιο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε δεν υφίσταται συμφωνία.
«Είμαστε ξεκάθαροι για τις επιπτώσεις μιας πιθανής άρνησης απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας. Αναμένουμε από την Ε.Ε. να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την Ε.Ε. όσο η Ε.Ε. δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016» είπε ο Τσαβούσογλου.
Η κυβέρνηση Ερντογάν γνωρίζει ότι παίζει εκ του ασφαλούς, αφού, σε περίπτωση που «ξανακλείσει τα μάτια» στη δράση των Τούρκων διακινητών στα τουρκικά παράλια, ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες από τους συνολικά τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα εδάφη της θα επιχειρήσουν το πέρασμα στην Ευρώπη.
Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Μεσόγειο, με τα «καραβάνια» των Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών να αναχωρούν καθημερινά από τη Λιβύη με προορισμό τα λιμάνια της νότιας Ιταλίας (μόνο την περασμένη Τρίτη 6.000 άνθρωποι διασώθηκαν από την ιταλική Ακτοφυλακή και τη Frontex, μεταξύ αυτών και δίδυμα νεογέννητα βρέφη μόλις πέντε ημερών), τότε η πίεση προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα γίνει «ασφυκτική».
Την ώρα που οι Τούρκοι απειλούν, οι «σκληροί» σύμμαχοι των κρατών – μελών της συμμαχίας του Βίσεγκραντ, που έχουν «υψώσει» τοίχος στην πρόθεση της Κομισιόν για ισομερή κατανομή των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των «27», ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους, απλώνοντας τους φράκτες.
Εν τω μεταξύ η αναμενόμενη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες των «7» της συμμαχίας κατέληξε σε «Βατερλώ» για τη frau.
Οι «σκληροί»
Η σκληρή στάση της ομάδας του Βίσεγκραντ στο προσφυγικό είναι δεδομένη. Αρνούνται τις ποσοστώσεις που έχει θέσει η Κομισιόν για την υποδοχή προσφύγων και θέλουν να σφραγίσουν τα σύνορα που κάποτε προσπαθούσαν οι ίδιοι να γκρεμίσουν για να βρεθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας πρέπει να τεθεί ως «προτεραιότητα» για την Ε.Ε. και μάλιστα να ξεκινήσει η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.
Η πολωνική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να βρει μια συμβιβαστική λύση. Άλλωστε η Βαρσοβία ελέγχεται από την Ε.Ε. και μάλιστα με αυστηρότατες προειδοποιήσεις για την πρόσφατη μεταρρύθμισή της στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η Μπεάτε Σίντλο, που είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, πρότεινε για παράδειγμα τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις και την αύξηση της συμμετοχής όλων των μελών της Ε.Ε.
Αλλά «φωνή βοώντος εν την ερήμω…».
«Mea culpa» από τη Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» παραδέχθηκε ότι η χώρα της υποτίμησε στο παρελθόν την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ δεν μερίμνησε για την έγκαιρη «θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν».
«Το 2004 – 2005 άρχισαν να έρχονται πολλοί πρόσφυγες στην Ευρώπη και εμείς αφήσαμε την Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. να διαχειριστούν την κατάσταση. Ναι, και εμείς αντισταθήκαμε τότε σε μια αναλογική κατανομή προσφύγων. Μετά τους πολλούς πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ήμασταν ευτυχείς ότι τώρα άλλες χώρες αντιμετώπιζαν, πρωτίστως, το ζήτημα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό» ανέφερε η Μέρκελ ακριβώς έναν χρόνο μετά την περίφημη φράση της «Θα τα καταφέρουμε» («Wir schafffen das»), οπότε έδωσε το σύνθημα για την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.
Επισήμανε επίσης ότι «χρειάζονται υπομονή και αντοχές ώστε να βρεθεί μια λειτουργική και δίκαιη ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό» και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων των κρατών – μελών της Συνθήκης Σένγκεν, αντιτασσόμενη όμως στην ενίσχυση του ρόλου της Frontex, για την οποία, από ό,τι φαίνεται, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση.
Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις – που, αν και έγιναν από μεμονωμένα άτομα, συνδέθηκαν με τη δράση του ISIS – και την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας και ξενοφοβίας μεταξύ των Γερμανών πολιτών, η Μέρκελ επισήμανε ότι: «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα αυτά που εκτιμάμε και αγαπάμε στον τόπο μας. Μεταπολεμικά, ωστόσο, η Γερμανία άλλαζε συνεχώς. Η αλλαγή δεν είναι κάτι κακό, είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής».
Την ίδια ώρα η δημοσκοπική άνοδος του λαϊκίστικου ακροδεξιού κόμματος AfD αγγίζει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% και οι επικείμενες εκλογές στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Βερολίνου και του Μαδεμβούργου αποτελούν κριτήριο για το αν στις εκλογές του 2017 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, στις 01-09-2016
Φωτογραφία: Ιάσονας Πιερράκος, http://iasonaspierrakos.wixsite.com/photography