Οι δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ θα ληφθούν μέσα στο 2017, όπως καταδείχθηκε από τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και των δανειστών την Τρίτη, που έληξε δίχως να βγει αποτέλεσμα.
Η πλευρά των θεσμών πιέζει για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας (ΝΟΜΕ) που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εργαλείο που έχει επιλεγεί ως ισοδύναμο της Μικρής ΔΕΗ, προκειμένου το μερίδιό της στην αγορά λιανικής να μειωθεί δραστικά. Από 89% σήμερα σε 75,2% στο τέλος του 2017, σε 62,2% στο τέλος του 2018 και σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019.
Επειδή όμως η τάση διαρροής πελατών προς τον ανταγωνισμό έχει ανακοπεί και η ΔΕΗ εξακολουθεί σήμερα να ελέγχει το 89% της αγοράς, η τρόικα ζητά να αυξηθούν κατακόρυφα οι δημοπρατούμενες ποσότητες. Να υπολογίζονται πλέον σωρευτικά, χρόνο με τον χρόνο, και φέτος να δημοπρατηθεί το 20% αντί για το αρχικό 12% της περυσινής κατανάλωσης ρεύματος, το 2018 το 33% αντί για το αρχικό 13% κ.ο.κ. Απαιτεί μάλιστα να είναι οι ίδιοι οι δανειστές, και όχι η ΡΑΕ, εκείνοι που θα αξιολογήσουν τον Ιούνιο αν οι δημοπρασίες θα έχουν φέρει αποτέλεσμα.
Και επειδή οι δανειστές βλέπουν ότι έχει χάσει την αρχική δυναμική της η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, πιέζουν για βίαιο άνοιγμα της αγοράς με «δομικά μέτρα». Απαιτούν πλέον την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον η αξιολόγηση του Ιουνίου δείξει ότι δεν περπατά όπως θα έπρεπε η μείωση του μεριδίου της.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποδέχεται μια μικρή αύξηση των κατ’ έτος δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ οι οποίες δεν μπορεί να ξεπερνούν το 17% το χρόνο.
Κατά τον ίδιο η συζήτηση για την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων πρέπει να γίνει τον Δεκέμβριο του 2017 και όχι τον Ιούνιο. Προτείνει επίσης αν τον Δεκέμβριο του 2017 κριθεί ότι απαιτούνται δομικά μέτρα, να νομοθετηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Πηγή: cnn.gr