Μερική αλλαγή ατζέντας και καλλιέργεια προσδοκιών ανάπτυξης – Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας ο ανασχηματισμός

Αλλαγή ατζέντας με τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη θα παρουσιαστεί η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου με τα μέλη της οποίας θα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός ενώ θα κατατεθεί και το πλαίσιο διαλόγου.

Επιπλέον κατά πληροφορίες η κυβέρνηση αρχίζει την προετοιμασία για την δεύτερη αξιολόγηση επικεντρώνοντας στα εργασιακά – ως προς αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία βεβαίως αναμένεται να επαναφέρει τους υψηλούς τόνους στο προσκήνιο.

Μπαλώματα» αντί ανασχηματισμού

Η εικόνα αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα προβληματίζει τον πρωθυπουργό και τον στενό κύκλο συνεργατών του και αναζωπυρώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό. Ωστόσο δε φαίνεται να επικρατούν σκέψεις για άμεσο ανασχηματισμό και δη πριν το συνέδριο, για το οποίο απομένουν λιγότερες από δέκα μέρες, όπως φαίνεται να έχουν εισηγηθεί κάποιοι εκ των συνεργατών ή συμβούλων του πρωθυπουργού. Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι ξεκινά η αξιολόγηση και προφανώς δεν είναι εύκολο υπουργοί που μετέχουν στη διαπραγμάτευση να μετακινηθούν, ο ανασχηματισμός φαίνεται να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά το συνέδριο επομένως το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με ανοιχτό το ερώτημα τι θα γίνει αν η αξιολόγηση τραβήξει χρονικά.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου,  προκειμένου να ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το χρέος και έσπευσε να καταθέσει δημόσια τη θέση της αυτή προκειμένου να υποδείξει προκαταβολικά ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις άλλοι θα είναι οι υπαίτιοι (βλ. ΔΝΤ).

Προς το παρόν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπως διαμορφώνεται από υπουργικά «φάλτσα», την καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τη ΝΔ, και βέβαια τις δημοσκοπήσεις όπου όλες καταγράφουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την μεγάλη ψαλίδα με τη ΝΔ φαίνεται να αντιμετωπίζεται «τοπικά», με μπαλώματα:

Όπως είπαμε θα επιχειρηθεί μερική αλλαγή ατζέντας με τη συνταγματική αναθεώρηση

Το θέμα που δημιουργήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ύστερα από τη ρίψη χημικών σε συνταξιούχους διαδηλωτές αντιμετωπίστηκε προσωρινά με την πρωθυπουργική διαρροή περί οργής του Αλέξη Τσίπρα που εκφράστηκε προς τον ίδιο τον υπουργό μαζί με την εντολή ανάλογα φαινόμενα να μην επαναληφθούν καθώς και με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον υπουργό η οποία μεταφράστηκε όχι σε παραίτηση αλλά σε δέσμευση ότι θα απαγορευτούν τα δακρυγόνα σε κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ωστόσο εν όψει του συνεδρίου το θέμα αναμένεται να κρατήσουν ψηλά δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πτέρυγα που έχουν εδώ και καιρό θέσει τον υπουργό στο στόχαστρο, όπως προ ημερών είχαμε αναφέρει (εκκένωση κατάληψης στέγης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, τις πρόσφατες καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων σύρων προσφύγων στο ΑΤ Ομόνοιας και τα χημικά στους συνταξιούχους).

Όσον αφορά το μέτωπο των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση ανεπισήμως (με non paper) κατήγγειλε πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της δια των ερευνών μέτρησης της κοινής γνώμης από τη μία και από την άλλη επικαλούμενη παραδείγματα αποτυχημένων προβλέψεων από όλες τις εταιρείες τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι «πέφτουν έξω» και πρέπει να προσεχθεί πώς γίνεται η ανάγνωσή τους. Μεταξύ των εταιρειών που παραθέτει το κυβερνητικό  paper βρίσκεται τόσο η Public Issue η οποία διενέργησε την έρευνα – βαρόμετρο που δημοσίευσε την Κυριακή η Αυγή, όσο και η GPO του Τάκη Θεοδωρικάκου που πλέον εκτελεί χρέη συμβούλου του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κι έσπευσε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της Αυγής λέγοντας ότι δικαιώνει τη στρατηγική της ΝΔ και αποδεικνύει την συντριπτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δίπλα σε όλα αυτά κι εφόσον ο ανασχηματισμός καθυστερήσει η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει τις ελπίδες της κοινωνίας «σηκώνοντας» επικοινωνιακά τις θετικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 (το προσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή)για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα καλλιεργώντας την προσδοκία ότι το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Πηγή:  topontiki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.