Συστατικά
Για τη γέμιση
- 3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένα σε κομμάτια
- 500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- ½ κούπα τραχανάς ξινός ή γλυκός
- 200 γρ. φέτα
- 150 γρ. κεφαλοτύρι
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. αλάτι
- πιπέρι
- 5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο θυμάρι
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 150 ml ελαιόλαδο
- σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη ζύμη
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. λάδι
- 1 πρέζα αλάτι
- αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι και 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. (Αν δεν έχουμε μίξερ, χτυπάμε σ’ένα μπολ στο χέρι).
- Τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα πίλερ αφαιρούμε τη φλούδα.
- Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις μελιτζάνες με το χοντρό μέρος του τρίφτη.
- Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και στη συνέχεια την τριμμένη μελιτζάνα μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια.
- Δεν ανακατεύουμε συνεχώς αλλά περιμένουμε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα η μελιτζάνα.
- Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι με το γάλα και τον τραχανά.
- Αφήνουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς ίσα ίσα να πάρει σώμα το μείγμα μας.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κσ. ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι μας να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα, σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
- Ολοκληρώνουμε και με τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και θυμάρι).
- Ρολάρουμε το ζυμάρι και κόβουμε σε 5 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι μας με τη βοήθεια του πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ζυμάρι, το 1/5 της γέμισης και τυλίγουμε σε ένα ρολό.
- Σε ένα ταψί, 30 x 40 εκ. ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 ζυμαράκια την ίδια διαδικασία.
- Αφού βάλουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε αφού κρυώσει.
Πηγή: akispetretzikis.com