Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Την άσκηση αυτή διοργανώνουν δύο κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων» και το «Ιατρικής μαζικών καταστροφών»

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση καταστροφών πρόκειται να πραγματοποιηθεί, από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου, στο νησί της Ρόδου και για την προετοιμασία της βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Την άσκηση αυτή διοργανώνουν δύο κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων» που είναι υπεύθυνος ο ίδιος και το «Ιατρικής μαζικών καταστροφών» που είναι υπεύθυνος ο καθηγητής κ. Κουκουλής.

Όπως εξήγησε, σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας, τα δύο αυτά μεταπτυχιακά ενώνουν τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να κάνουν μία πολύ μεγάλη άσκηση στη Ρόδο, μία άσκηση που πρώτη φορά γίνεται στον ελλαδικό χώρο.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν και είναι συνδιοργανωτές, ο δήμος Ρόδου, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο, το Λιμενικό. Δηλαδή, όλες οι υπηρεσίες εκείνες που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης και δεν έχει να κάνει μόνο με σεισμό αλλά για οποιαδήποτε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή και, παράλληλα, για την ανθρωπιστική κρίση που είναι και τόσο επίκαιρη.

Έτσι, η Ρόδος θα «μεταμορφωθεί» σε ένα πεδίο άσκησης για έξι ημέρες. Μιας άσκησης που θα περιλαμβάνει γεγονότα σε ξενοδοχείο (σ.σ. σεισμό και πυρκαγιά), ατύχημα στο αεροδρόμιο, μαζικό ατύχημα με εμπλοκή του νοσοκομείου, στο λιμενικό χώρο θα είναι μία τρομοκρατική επίθεση σε ένα τουριστικό σκάφος ενώ θα κάνουν και μία προσομοίωση εκκένωσης της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ενός τμήματος της πόλης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκεί συσσωρεύονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, και όπως λέει ο κ. Λέκκας πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μία προσομοίωση άσκησης που θα μας δείξει σε ποιο βαθμό ετοιμότητας είναι και οι υπηρεσίες θα αποκτήσουν εμπειρία. Και είπε στη συνέχεια:

«Έτσι, λοιπόν, όλοι αυτοί οι φορείς που προανέφερα, όλα αυτά τα γεγονότα που θα λάβουν μέρος στις 7 με 12 του μηνός στη Ρόδο, θα είναι γεγονότα τα οποία ουσιαστικά έχουν σαν στόχο την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την ενημέρωση του κόσμου, προκειμένου να είμαστε σε μία θέση να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα μία ενδεχόμενη απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται».

Όπως είπε, υπάρχει το επιστημονικό background το οποίο έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών δια μέσου του Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών αλλά και της Σχολής της Ιατρικής.

Υπάρχει εμπειρία την οποία έχουν οι φορείς εδώ από διάφορα γεγονότα και θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να κάνουν την άσκηση με βάση τα σενάρια που υπάρχουν, με βάση τα απρόσμενα σενάρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του βασικού σεναρίου και πιστεύουν ότι και μέσα από τις αδυναμίες που θα εντοπιστούν-αυτό άλλωστε είναι το θέμα της άσκησης-να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Επίσης, θα προσπαθήσουν να βάλουν και ένα σχολείο στη μέση, ωστόσο θύμισε ότι, κατ’ επανάληψη έχουν κάνει ασκήσεις μόνο για τα σχολεία. Καταρχήν, η αρχική σκέψη είναι να μην εμπλέξουν σχολείο σε αυτή την άσκηση γιατί το σχολείο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος με ιδιαίτερα προβλήματα και από τον ΟΑΣΠ έχουν κάνει πολλές φορές και στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα ασκήσεις στα σχολεία. Παράλληλα, σ’ αυτά θα συνεχίσουν την προσπάθεια που έκαναν τον περασμένο χρόνο, για την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών κτλ., μέσα από διάφορες δράσεις.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.