Γαλλία: Αρχίζει «διαβολοβδομάδα» κυβέρνησης-συνδικάτων για τις αλλαγές στα εργασιακά

Νέες απεργίες στον τομέα των μεταφορών για το νόμο «Ελ Κομρί» - Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, τα γαλλικά συνδικάτα υπολογίζουν ότι ο εκβιασμός θα αναγκάσει τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα της μεταρρύθμισης της απασχόλησης

Aπεργιακός πυρετός και αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Γάλλων πολιτών που αντιδρούν στο νόμο «Ελ Κομρί» που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό «Μεσαίωνα» και την γαλλική κυβέρνηση να προσπαθεί να… καλοπιάσει τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου CGT που βρίσκεται πίσω από την γαλλική «εξέγερση».

Σήμερα, απεργούν οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, σε οκτώ διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών, οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro 2016) που ξεκινά στις 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου.

Με την γαλλική κυβέρνηση  να έχει στυλώσει τα πόδια, οι Γάλλοι παραμένουν στις επάλξεις ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα του συνδικάτου CGT, Φιλιπίζ Μαρτινέζ.

Ο μυστακοφόρος κομμουνιστής δεν πτοείται από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ  ότι η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα αποσύρει τον περίφημο νόμο EλΚομρί, προκαλώντας την οργή των Γάλλων πολιτών.

Χτες, ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV ότι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, αν και δεν αποκάλυψε το περιεχόμενος της συζήτησής τους.

Επτά στους δέκα Γάλλους ( το 67%) έχουν κακή εικόνα για τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου CGT – που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα -τον άνθρωπο που δίνει το γενικό πρόσταγμα στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών που έχουν παραλύσει τη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για λογαριασμό των «Le Parisien/Aujourd; hui – en – France».

Στο μεταξύ , η Πολιτική Αεροπορία της Γαλλίας έχει προκηρύξει απεργία από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει  προβλήματα και καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Στα λιμάνια της χώρας, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν στις 5 Ιουνίου για να εκφράσουν την δυσφορία τους στον νόμο, που φέρει τις «ευλογίες» και το όνομα – της υπουργού Εργασίας της Γαλλίας , Μιριάμ Ελ Κομρί.

Για την κυβέρνηση των Παρισίων, ο νόμος αυτός ναι μεν καθιστά ευκολότερες της απολύσεις, απώτερος στόχος του όμως είναι η αύξηση των προσλήψεων και κατά συνέπεια η καταπολέμηση της ανεργίας.

Ωστόσο για τους Γάλλους πολίτες, πρόκειται για έναν νόμο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των επιχειρήσεων.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως διατείνονται τα συνδικάτα, θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιπτώσεις » το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.

Ο νόμος «Ελ Κομρί αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο στην θητεία του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως της νεανικής ανεργίας. Δυστυχώς για τον Γάλλο πρόεδρο, τον εργασιακό αυτό νόμο δεν τον απορρίπτουν πλέον μόνο οι νέοι που αντικρίζουν με σοκ και δέος το εργασιακό τους μέλλον. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόλις το 14% των Γάλλων εμπιστεύονται τον σοσιαλιστή ένοικο των Ηλυσίων και την πολιτική του.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.