Επιχειρηματική αποστολή γουνοποητικών επιχειρήσεων από το Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών πραγματοποιήθηκε στην Κίνα μεταξύ 22-26 Ιουλίου 2015. Η επίσκεψη ήταν αποτέλεσμα ενεργειών του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών προκειμένου να υπάρξει άνοιγμα σε νέες αγορές περά της Ρωσίας στην οποία κυριαρχεί η Ελληνική Γουνοποιία. Οι σχετικές ενέργειες του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών έχουν ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια ενώ η σημασία τους αναδεικνύεται ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή με τα δεδομένα προβλήματα της αγοράς της Ρωσίας. Η επιχειρηματική αποστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών έγινε δεκτή από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της περιφέρειας και τις επίσημες αρχές της Zhangjiakou της Περιφέρειας Hebei. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Zhangjiakou έγινε παρουσίαση του κλάδου της Ελληνικής Γουνοποιίας, των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων αλλά και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην Καστοριά και Σιάτιστα. Ο Δήμος Zhangjiakou αριθμεί περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους ενώ είναι μέρος της επαρχίας Hebei με πληθυσμό 80 εκατομμύρια κατοίκους, Η περιοχή έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο Πεκίνο ενώ διεκδικεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022. Για τα χειμερινά θέρετρα και υποδομές που έχουν κατασκευασθεί έχουν επενδυθεί 80 δις δολλάρια δυναμικότητας φιλοξενίας 3.000.000 ατόμων το χρόνο. Εκτός από αυτές τις υποδομές η περιοχή διαθέτει υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα ανά κάτοικο με αντίστοιχες υψηλές καταναλωτικές δαπάνες γεγονός που την καθιστά ευνοικό προορισμό ελληνικών προιόντων και δη γουνοποιητικών.
Παράλληλα υπήρξαν πρόνοιες για συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα ωφέλη και για τις δύο περιοχές κατά τιςεπαφές που είχε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πετρόπουλος Δημήτρης που συμμετείχε στην αποστολή.
Οι Έλληνες Γουνοποιοί επισκέφθηκαν αντίστοιχες επιχειρήσεις και καταστήματα. Κατά τις επισκέψεις αυτές διαπιστώθηκε η μεγάλη δυναμική του γουνοποιητικού κλάδου στην Κίνα αλλά και η ζήτηση για γουνοποιητικά προιόντα. Οι κινεζικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό καθετοποιημένες με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες. Αναζητούν συνεργασίες με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις προκειμένου να εκμεταλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει η Κινεζική και όχι μόνο αγορά. Οι προοπτικές ειναι θετικές αρκεί όπως επισήμανε ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, κ. Γιώργος Χατζησυμεωνίδης «να υπάρξει συγκεκριμένη και πολύ μελετημένη στρατηγική συνεργασιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις». Στα πλαίσια αυτά υπήρξε και ειδική συνάντηση όπου εξετάσθηκαν οι τρόποι ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα, οι διαδικασίες εισαγωγής και πώλησης γουνοποιητικών προϊόντων και όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών επιχειρήσεων. Σε δήλωση του ο Αντιπρόεδρος κ. Σαλαγιάννης Κωνσταντίνος τόνισε ότι “η παρουσία μας εδώ αλλά και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν στόχο έχουν να καταλάβουμε και κατανοήσουμε καλύτερα το πως λειτουργεί η αγορά της Κίνας και τις που υπάρχουν για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας προκύπτει σημαντικό ενδιαφέρον συνεργασίας με Ελληνικές επιχειρήσεις.”
Αντίστοιχα ο Πρόεδρος του ΣΕΓ κ. Κουτσουλιώτας Μηνάς τόνισε ότι «Ελπίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστούν τα μέχρι τώρα βήματα ώστε να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας ειδικότερα μεταξύ των επιχειρήσεων όσο και των αρχών των δυο περιοχών. Με τις μέχρι τώρα προσπάθειες μας τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη πολύ σημαντικών συνεργασιών για την ανάπτυξη των ελληνικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας”.