Πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015 στην Καστοριά η επιστημονική ημερίδα με θέμα : «Πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου του πνεύμονα». Την ημερίδα οργάνωσε η Πνευμονολογική Ογκολογική Κλινική του «Θεαγένειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, τον Ιατρικό Σύλλογο Καστοριάς, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος) και τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών και ενηλίκων με Νεοπλασματική ασθένεια και φίλων αυτών «Μαζί Σου» της πόλης μας. Έγκριτοι επιστήμονες ανέπτυξαν το θέμα της διαγνωστικής προσέγγισης του καρκίνου του πνεύμονα του οποίου η πορεία είναι σταθερά ανοδική στην Ελλάδα. Βασική αιτία , όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το κάπνισμα. Η καπνιστική συνήθεια ,όπως αναφέρθηκε, έχει αναγάγει τη νόσο σε πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πάσχοντες διαγνώσκονται ετησίως, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται 7000 θάνατοι από τη νόσο.
Τα παραπάνω επισήμανε και η Δρ. Σοφία Μπάκα, αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Μαζί Σου», στην ομιλία της με θέμα «Νεότερα δεδομένα στον καρκίνο του πνεύμονα-Ανοσοθεραπεία. Η κυρία Μπάκα τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες μικροκυτταρικών τύπων και μη μικροκυτταρικών τύπων που έχουν διαφορετικούς τρόπους θεραπείας και διαφορετική πρόγνωση. Λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας κρίνεται επιτακτική η ανάγκη νέων φαρμάκων και νέων αποτελεσματικών θεραπειών. Με την ανάπτυξη της μοριακής και βιολογικής κατανόησης της ογκογενετικής εξέλιξης , εφαρμόζονται όπως ενημέρωσε η Δρ Μπάκα νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα που συμπεριλαμβάνει εξειδικευμένους στόχους. Η κατανόηση της καρκινογένεσης του καρκίνου του πνεύμονα έχει οδηγήσει επίσης στην ανάπτυξη τεχνικών γονιδιακής θεραπείας εμποδίζοντας την αγγειογένεση που χρειάζεται ο όγκος για ν αναπτυχθεί, κατευθύνοντας σε ειδικούς στόχους τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανεπηρέαστα τα φυσιολογικά κύτταρα.. Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ολιστική προσέγγιση της ασθένειας από ομάδα ειδικών και την εξατομίκευση της θεραπείας με τη νέα γενιά φαρμάκων, που θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα και.
Παράλληλα η συμβουλευτική ψυχολόγος (BSc,MSc,PGDp,MA) κυρία Ίντα Ελιάου, επίσης ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Μαζί Σου», ανέπτυξε το θέμα « Ενημέρωση του ασθενούς και των συνοδών του με καρκίνο του πνεύμονα . Προβλήματα στην ελληνική πραγματικότητα.» Στην ομιλία της η κυρία Ελιάου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι ο ασθενής να ενημερωθεί για τη νόσο του , τις επιπτώσεις της και τη θεραπεία από τον θεράποντα ιατρό, αλλά με σεβασμό και ευαισθησία .Οι εξηγήσεις που θα δοθούν στον ασθενή πρέπει να είναι σε απλή γλώσσα και να συνοδεύονται και από μία οπτική παράσταση για τη νόσο, σαν σκίτσο για την καλύτερη κατανόηση της .Τα καίρια ερωτήματα ενός ασθενούς είναι το είδος της ασθένειας, η εντόπισή της, η πιθανή πρόγνωση και η απαραίτητη θεραπεία. Ο βαθμός και ο ρυθμός της αποκάλυψης πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή. Συγχρόνως η κυρία Ελιάου ανέφερε ότι η ασθένεια δεν διαταράσσει μόνο τον πάσχοντα αλλά και το στενό οικογενειακό κύκλο που επωμίζεται τη φροντίδα του ασθενούς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο γιατρός να βοηθήσει να ενημερωθούν οι οικείοι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρουν σωστά τις υπηρεσίες τους στο πάσχοντα .Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Ελιάου τόνισε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση του θεράποντα ιατρού σε θέματα διαχείρισης συναισθηματικού φορτίου.
Στο τέλος της ημερίδας προβλήθηκε το βραβευμένο με το 1° βραβείο Ντοκιμαντέρ « Ολυμπία» του 17ου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015, σε παραγωγή και ιδέα του Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής και διευθυντή της πνευμονολογικής –ογκολογικής κλινικής & βρογχοσκοπικού τμήματος του ΑΝΘ «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης και σε σκηνοθεσία Ψυλλάκη Σταύρου με θέμα την ιστορία μιας τριαντατριάχρονης που στο τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα.
Μετά το πέρας της ημερίδας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου έλαβε χώρα η επιστημονική ημερίδα, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Δείπνο φιλανθρωπικού χαρακτήρα του Συλλόγου «Μαζί Σου». Παρουσία των πολιτειακών αρχών , των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης , εξεχόντων μελών της ιατρικής κοινότητας Καστοριάς και Θεσσαλονίκης , φίλων και μελών του Συλλόγου ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος , η κυρία Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία ιδρύτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, για την ίδρυση του και την ανεκτίμητη προσφορά της σ ΄αυτόν . Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα η κυρία Γεωργοσοπούλου ευχαρίστησε την πρόεδρο κυρία Στέλλα Ζυμπίδου καθώς και όλα τα μέλη του ΔΣ για την ύψιστη τιμή, αφιερώνοντας την τιμητική διάκριση στο παιδί της , αιτία δημιουργίας του Συλλόγου, σε όλα τα παιδιά του κόσμου και σε όλους τους πάσχοντες που αγωνίζονται ν’ αντιμετωπίσουν την ασθένεια, αναφέροντας ότι ο Σύλλογος «Μαζί Σου» έχει θεμελιωθεί σε πολύ γερές βάσεις με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, των μελών του Συλλόγου αλλά κυρίως του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου που συνδράμει καθοριστικά στην υποστήριξη ασθενών με καρκίνο. Κλείνοντας η κυρία Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία, με μία κατάθεση ψυχής, δήλωσε την απεριόριστη , αμέριστη και εφ όρου ζωής συμπαράστασή της στο Σύλλογο.