Ο Βασίλης Λέκκας ξεσήκωσε το Άργος

Ο Βασίλης Λέκκας με το δυναμικό λυρισμό στην ερμηνεία του αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, έδωσε μια μοναδική συναυλία μεταφέροντας την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που εντάσσονται στην νεότερη ιστορία του τόπου μας. Επιλογές από ένα ρεπερτόριο, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης  που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Στη συναυλία, που πραγματικά ξεσήκωσε τον κόσμο που παρευρέθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού, ο Βασίλης Λέκκας τίμησε το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας. Τη βραδιά άνοιξαν ο Ηλίας Γιαννόπουλος και η Ιωάννα Γιαννοπούλου, τους οποίους μάλιστα κάλεσε ο Βασίλης Λέκκας και αργότερα στη σκηνή όπου και ερμήνευσαν τραγούδια μαζί του.

Να επισημάνουμε ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε για την στήριξη του εθελοντικού οργανισμού «ΚΕΛΕΤΡΟΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», και την έναρξη της προσπάθειας για την δημιουργία του πρώτου κέντρου ημερησίας φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο στο Νομό Καστοριάς, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Μετά τη συναυλία, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, ο Βασίλης Λέκκας δέχτηκε κόσμο στα καμαρίνια ενώ μας παραχώρησε και μια σύντομη συνέντευξη για την μουσική και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στον κόσμο.

Κύριε Λέκκα, φτιάχνει η μουσική συνειδήσεις;
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που με ώθησε να αντιγράψω τη συνείδησή μου και να τη μεταλαμπαδέψω μέσα από αυτά τα τραγούδια. Αυτό αισθάνομαι εγώ. Ότι οργανώνεται η ψυχή μας. Και έχω ένα ρεπερτόριο το οποίο για αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν παίζεται. Για να μην βρίσκει αντιστάσεις ο κόσμος μέσω της τέχνης και μέσω αυτών των ιστορικών προσώπων που έγραψαν αυτές τις μουσικές. Γιατί αν τους βάλουμε κάτω, είναι όλοι αυτοί οι τεράστιοι συνθέτες μας αλλά είναι και πίσω από αυτούς οι ποιητές μας, ο Γκάτσος, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καββαδίας, ο Βάρναλης. Όλοι αυτοί είναι οι τελευταίες ασπίδες που μπορούμε να έχουμε.

Έχει μέλλον το ελληνικό τραγούδι;
Το τραγούδι του τόπου μας ήταν πάντα αφυπνισμένο και θα έλεγα πως έχει και κάτι αντιεξουσιαστικό. Γι αυτό και δεν το φοβάμαι. Θέλει όμως εκφορά, να τιμάμε τη δύναμή του και το μήνυμά του. Εγώ λέω στα νέα παιδιά, τραγουδήστε τα, μη φοβάστε τη κριτική. Είναι αναγκαιότητα στην εποχή που ζούμε. Γιατί όσο απομακρυνόμαστε από τις ρίζες και τη σημασία αυτών των τραγουδιών, μπορεί να χάσουμε τη δύναμη να τα εκφέρουμε και να δώσουμε το ανάστημά τους. Παρ’ όλα αυτά, μόλις δοθεί το σκίρτημα η φλόγα φουντώνει. Και στο κοινό και στους καλλιτέχνες.

Τη σημαίνει για έναν καλλιτέχνη να συμμετέχει σε μια φιλανθρωπική συναυλία;
Είτε τραγουδάω για αυτό το σκοπό, είτε για ένα τυχαίο γεγονός, από την πλευρά μου, πράττω κατά τον ίδιο τρόπο. Αν η στάση μου αυτή γύρω από το τραγούδι μπορεί να δώσει την ευκαιρία να βρεθώ για να προσφέρω στο βαθμό που μπορώ είναι για μένα σαν να παίζω στη μικρή περιοχή μου. Και αυτά τα τραγούδια που ερμηνεύω έχουν αυτή τη διάσταση. Δεν είναι απλά να τα πεις, έχουν στόχο. Έχουν χρησιμότητα. Ίσως για αυτό το λόγο υπάρχει πολύ συχνά το κάλεσμα. Να ακουστούν αυτά τα τραγούδια, γιατί λειτουργούν και πέρα από τη διασκέδαση. Τα μηνύματά τους είναι σε όλους χρήσιμα.

[Best_Wordpress_Gallery id=”44″ gal_title=”lekkas argos”]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.