Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν, στον απόηχο του Eurogroup, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη Εurogroυp, αυτό της 22ας Μαΐου, για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές. «Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση» υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα.
«Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ευκ. Τσακαλώτος: Διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχουμε κάνει
«Η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο». δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της αποστολής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αποφασίστηκε να «αντιστραφεί» η σειρά και να επιλυθούν πρώτα τα «μεγάλα ζητήματα» προκειμένου να παραμείνουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» για όταν επιστρέψουν. Ανέφερε, δε, πως πλέον δε χρειάζονται συγκεκριμένα «στοιχεία» αλλά «συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε «χρήσιμη» την προπαρασκευαστική συνάντηση, καθώς «ξεκαθαρίστηκαν» τα επόμενα βήματα. Ο ίδιος ανέφερε πως τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν την αγορά εργασίας και τις συντάξεις.
«Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε όποια καθυστέρηση που θα είναι αρνητική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη. «Είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ: «Η επόμενη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιούλιο αλλά είναι σαφώς καλύτερο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πολύ νωρίτερα προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε.
ΠΗΓΗ:ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ