ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Και αν σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, στο σπίτι μας μπορούμε και επιβάλλεται. Μάλιστα, έστω και έμμεσα, υπάρχουν λόγοι ασφαλείας γι’ αυτό: κακής ποιότητας αέρας σημαίνει συνήθως «βαρύ» κεφάλι και αργές σωματικές αντιδράσεις, άρα μεγαλύτερος κίνδυνος για ατυχήματα.
- Ο απλούστερος (και… φθηνότερος) τρόπος: ανοίγουμε τα παράθυρα για να σχηματιστεί ρεύμα και να μπει φρέσκος αέρας. Ακόμα και 5 λεπτά τη μέρα, μπορούν πραγματικά να ανανεώσουν την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να αφήνετε ένα παράθυρο ελαφρά ανοιγμένο ακόμα κι όταν πέφτετε για ύπνο.
- Αρκετά είδη φυτών εσωτερικού χώρου φιλτράρουν τις κοινές πτητικές οργανικές ενώσεις από τον αέρα του σπιτιού και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Συμβουλευθείτε ειδικό, αναζητήστε πληροφορίες στο Internet και ομορφύνετε το σπίτι σας, επιτυγχάνοντας παράλληλα καθαρότερο αέρα.
- Ένας βασικός τρόπος για να κρατάμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή είναι να μην τη… βρωμίζουμε. Και ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι τα παπούτσια. Είναι καλή ιδέα, λοιπόν, να αφήνουμε τα παπούτσια μας να αερίζονται έξω από το σπίτι. Το δεύτερο που πρέπει να ελέγχουμε, είναι ο κάδος για τα σκουπίδια, τον οποίο αδειάζουμε σε καθημερινή βάση.
- Τρίχες βρίσκονται σχεδόν παντού σε ένα σπίτι με σκύλο ή γάτα και επιβαρύνουν σημαντικά και την ατμόσφαιρα του χώρου. Επιβάλλεται, λοιπόν, η περιποίηση του ζώου μας με ειδική βούρτσα, όπως και η πολλή… ηλεκτρική σκούπα την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα.
- Τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα: «ρουφάνε» τον αέρα από το σπίτι, τον ψύχουν και τον επιστρέφουν ξανά, παγιδεύοντας στο φίλτρο τους τυχόν επιβλαβή σωματίδια. Αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα.
- Τα χημικά καθαριστικά αναμφίβολα βοηθούν πολύ στην καθαριότητα, όμως οι οσμές που αφήνουν, δεν είναι και οι πιο υγιεινές. Έτσι, όταν τα χρησιμοποιείτε (ιδίως τη χλωρίνη), φροντίζετε να αερίζετε αμέσως και καλά τον χώρο. Υπάρχει, όμως, και η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων (φυσικών και μη), όπως το ξίδι, η μαγειρική σόδα, ο χυμός λεμονιού κ.ά., που μπορούν να καθαρίσουν εξίσου καλά χωρίς να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
- Οι αφυγραντήρες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα – και όχι μόνο για τον έλεγχο της υγρασίας στον χώρο.
- Ένας ύπουλος εχθρός για το σπίτι συνολικά και την ατμόσφαιρά του ειδικά είναι η μούχλα. Ελέγχετε τακτικά το σπίτι σας και χρησιμοποιήστε ουσίες χωρίς χημικά για να το απαλλάξετε από αυτόν τον πολύ επικίνδυνο αντίπαλο.
- Αγοράσατε καινούργιο καναπέ και νιώθετε αυτή τη χαρακτηριστική οσμή της «καινουργίλας». Αυτή η μυρωδιά οφείλεται σε πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που απελευθερώνονται στον αέρα – πιο έντονες στην αρχή μέχρι να χαθούν – από βαφές, πλαστικά εξαρτήματα κ.ά. Η λύση εδώ είναι να αερίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χώρο ώστε οι οσμές αυτές να εξαφανιστούν – και να αερίζετε διαρκώς, τις πρώτες τουλάχιστον μέρες.
- Το μαγείρεμα με λάδι αφήνει καπνό και μια χαρακτηριστική οσμή στον χώρο. Αλλά δεν είναι όλα τα λάδια ίδια. Για παράδειγμα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αφήνει πολύ μικρότερα ίχνη στην ατμόσφαιρα, εν αντιθέσει με το ηλιέλαιο. Η επιλογή είναι δική μας, όπως και η υποχρέωση να αερίζουμε πάντα καλά την κουζίνα μετά το μαγείρεμα.
Πηγή: newsbeast.gr