Το ελληνικό κρασί άρχισε να «μεθάει» και τους Άγγλους!

Οίνος ευφραίνει καρδίαν, έλεγε ο θυμόσοφος λαός. Το ελληνικό κρασί όμως δεν καταφέρνει να «μεθύσει» τους Βρετανούς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και αρκετά χρόνια οι εγχώριες οινοποιητικές εταιρίες. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στον «Ε.Τ.» πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αγορά, ωστόσο την τελευταία τριετία το ενδιαφέρον των Αγγλων έχει αυξηθεί. Μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται στο Λονδίνο φεστιβάλ ελληνικού κρασιού με στόχο να το γνωρίσουν οι Βρετανοί.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η αξία των εξαγωγών το 2011 ήταν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, το 2012 κατέγραψε ραγδαία αύξηση φτάνοντας τα 2,74 εκατ. ευρώ, το 2013 έπεσε στα 2,06 εκατ. ευρώ και πέρυσι άγγιξε τα 2,27 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 904.622 λίτρα. Συνολικά πάντως η αξία των ελληνικών κρασιών που πουλήθηκαν εκτός συνόρων το 2014 άγγιξε τα 62,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45,9 εκατ. ευρώ σε χώρες εντός Ε.Ε. και τα 16,7 εκατ. ευρώ σε τρίτες χώρες.
Δύσκολη αγορά χαρακτηρίζει την αγγλική ο επικεφαλής της γνωστής εταιρίας «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», κ. Στέλιος Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι εδώ και 100 χρόνια η Μεγάλη Βρετανία έλεγχε όλη τη διακίνηση κρασιού. «Αγκάθι» για τη διείσδυση του ελληνικού κρασιού στη χώρα αποτελεί και η τιμή, η οποία επιβαρύνεται κατά πολύ από φόρους.
«Η μέση τιμή των κρασιών στη λιανική κυμαίνεται στις 4,5 στερλίνες, εκ των οποίων οι 3,5 στερλίνες αφορούν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Αν αφαιρέσεις το ποσοστό κέρδους του λιανέμπορου και άλλα έξοδα, το κέρδος για την οινοποιητική εταιρία δεν ξεπερνά τις 0,40 στερλίνες», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης στον «Ε.Τ.». Αναφορικά με τα κρασιά που έχουν κατακτήσει τη βρετανική αγορά, αυτά προέρχονται από την Αυστραλία, την
Ιταλία, τη Γαλλία, ενώ ανοδικά κινούνται η Χιλή και η Αργεντινή. Σημαντική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει και η εταιρία «Κτήμα Αλφα», η οποία εξάγει 7.000-10.000 φιάλες κρασιού ετησίως. «Μας πήρε περίπου μια δεκαετία να αναπτυχθούμε στη συγκεκριμένη αγορά. Διαθέτουμε τα κρασιά μας σε εστιατόρια μέσης και υψηλής γαστρονομίας», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.», ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Estate Wines, κ. Αγγελος Ιατρίδης. Η εταιρία παράγει περίπου 500.000 φιάλες οίνου ετησίως, εκ των οποίων οι 175.000 εξάγονται. Ο ίδιος αποδίδει την αργή διείσδυσή μας στη βρετανική αγορά στην «κακή παράδοση» που είχε το ελληνικό κρασί τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν ήταν καλής ποιότητας. Πάντως, ο κ. Ιατρίδης επισημαίνει ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει την τελευταία τριετία και για πρώτη φορά Αγγλοι επιχειρηματίες επισκέπτονται την Ελλάδα και τις οινοποιητικές εταιρίες προκειμένου να δουν από κοντά την παραγωγή του και να το δοκιμάσουν.
Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κρασιού στη Μεγάλη Βρετανία επισημαίνει και ο ιδιοκτήτης της «Γαία Οινοποιητική», κ. Λέων Καράτσαλος. «Η Ελλάδα δεν είναι γνωστή στον κόσμο για το κρασί της. Εμείς ξεκινήσαμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα στην Αγγλία το 1999, έχουμε από τότε τον ίδιο συνεργάτη, τα προϊόντα μας διατίθενται σε καταστήματα τροφίμων και κρασιών και η τιμή τους κυμαίνεται από 18-40 λίρες η φιάλη». Η «Γαία» πραγματοποιεί τζίρο 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, με την αγγλική αγορά να συνεισφέρει μόλις 150.000 ευρώ.

Παραγωγή

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οινοπαραγωγή, την τελευταία δεκαετία καταγράφει κατακόρυφη πτώση, καθώς από 4.093 χιλιόλιτρα το 2015, περιορίστηκε στα 3.100 το 2010 και το 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 2.650 χιλιόλιτρα.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.